Palestijnse organisaties veroordeeld voor terreuraanslagen

© AP

Een Amerikaanse jury heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) en de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 218,5 miljoen dollar voor terreuraanslagen tussen 2002 en 2004.

De jury stelde de organisaties aansprakelijk voor de beschietingen en bomaanslagen in en rond Jeruzalem, waarbij zeker 33 mensen om het leven kwamen. Onder hen waren een tiental Amerikanen. Meer dan 450 anderen raakten gewond. ‘Er wordt eindelijk een prijs geplakt op het ondersteunen van terrorisme’, zei een advocaat van een van de aanklagers trots.

Volgens de openbaar aanklager had de voormalige PLO-leider Yasser Arafat de terroristen op de loonlijst staan, en maakte die organisatie geld over naar de families van de omgekomen daders. Dat werd evenwel tegengesproken door de advocaten van de PA en de PLO, die stelden dat de organisaties de terreuraanslagen sterk hadden veroordeeld. ‘De aanslagen werden buiten hun weten om gepleegd.’

Toch moet nu 218, 5 miljoen dollar aan schadevergoeding betaald worden aan de tien Amerikaanse families die de zaak tegen de Palestijnse organisaties opgestart hadden. Door de Amerikaanse antiterrorismewetgeving wordt dat bedrag nog eens verdrievoudigd. Het is evenwel onduidelijk wie dat bedrag nu moet gaan betalen.

De advocaten van de Palestijnse organisaties lieten al weten in beroep te zullen gaan tegen de veroordeling.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten