Rusland dreigt er opnieuw mee gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien

© REUTERS

De Russische gasgigant Gazprom heeft er dinsdag voor gewaarschuwd dat de levering van aardgas aan Oekraïne, en daarmee ook die aan West-Europa, verstoord kan worden. De spanning tussen Moskou en Kiev loopt opnieuw op sinds Rusland vorige week gas is beginnen leveren aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

kidr

Volgens Rusland heeft Oekraïne nog rekeningen openstaan. Kiev zou de afgesproken voorafbetaling voor maart nog niet hebben overgemaakt. Het Oekraïense staatsconcern Naftogaz zegt van zijn kant dat Rusland minder gas heeft geleverd dan er besteld was.

Een verstoring van de gaslevering aan Oekraïne kan ook gevolgen hebben voor West-Europa, zegt Gazprom-topman Aleksej Miller. Oekraïne is immers het belangrijkste transitland voor Russisch gas richting het westen. Oekraïne kan voor Europa bestemd gas voor eigen gebruik aanwenden.

Rusland en Oekraïne kwamen eind oktober na moeizame onderhandelingen in Brussel tot een tijdelijke overeenkomst tot maart in het kader van hun conflict over schulden en gasprijzen.

Aangeboden door onze partners