Israël overweegt Palestijns belastingsgeld in te houden

Bron © AFP

Palestijnse arbeiders in Nabloes zijn tijdelijk werkloos tijdens een stroomonderbreking. Foto: REUTERS

Israël gaat niet langer de stroom afschakelen in Palestijnse steden vanwege onbetaalde facturen. In de plaats daarvan wil het Palestijns belastingsgeld inhouden dat het zelf in het bezit heeft, zegt een Israëlische verantwoordelijke donderdag.

De verantwoordelijke zei dat Israël ‘iedere maand’ ongeveer 60 miljoen sjekel (13,5 miljoen euro) gaat inhouden ‘op het bedrag dat we bezitten’. De Israëli’s zeggen zo te willen vermijden dat de schuld van de Palestijnen voor elektriciteit nog toeneemt.

Israël bevroor in januari de storting van 106 miljoen euro belastingen die in naam van de Palestijnse autoriteit waren geïnd. Het ging om een vergelding voor de toetreding van de Palestijnen tot het Internationaal Gerechtshof.

Woensdag nog sneed de Israëlische elektriciteitsmaatschappij de stroom af in Jenin en Nabloes, de twee grote steden in het noorden van de bezette Westoever. Op die manier wou het bedrijf, in zijn eigen woorden, de factuur ‘verlichten’ die de Palestijnse autoriteit niet betaalt. De twee steden zaten maandag al een uur zonder elektriciteit.

Het Israëlische bedrijf eist al lang dat de Palestijnen de elektriciteitsfactuur regelen voor de Westoever en Oost-Jeruzalem. De totale schuld bedraagt al 2 miljard sjekel of 450 miljoen euro.

Door
AANGERADEN
Meest recent