Belgacom riskeert miljardenboete door wurgtarieven

Bron © BELGA

Foto: Reporters

Er komt een uitgebreid onderzoek naar machtsmisbruik van Belgacom. Het telecombedrijf zou concurrenten Base en Mobistar tussen 1999 en 2004 wurgtarieven hebben aangerekend voor het gebruik van het netwerk. Daardoor stijgt de kans op een forse boete.

Dat blijkt uit een tussen arrest van het Brusselse hof van beroep. Experts moeten nu bekijken hoe groot de omvang van het misbruik is. Over de precieze hoogte van de schade is nog geen duidelijkheid. In een voorlopig rapport werd die geraamd op bijna 2 miljard euro. De zaak zal nog zeker tot volgend jaar aanslepen.

Terminatietarieven

De zaak draait rond de zogenaamde terminatietarieven die Belgacom aanrekende tussen 1999 en 2004. Dat zijn de tarieven die operatoren elkaar aanrekenen voor het afhandelen van gesprekken op elkaars netwerk. Volgens Mobistar en Base (vroeger KPN Groep) waren die tarieven te hoog en maakte Belgacom misbruik van zijn dominante positie door zelf te lage retailtarieven aan te rekenen voor gesprekken van Proximus naar Proximus.

Misbruik

Al in mei 2007 bevestigde de handelsrechtbank in Brussel de machtspositie van Belgacom op de markt voor mobiele telefonie. Ze zag ook sterke aanwijzingen van misbruik. Er werden twee deskundigen aangesteld om het misbruik te bevestigen en de geleden schade voor de Belgacom-concurrenten te begroten.

Die schade werd in een voorlopig rapport geraamd op 1,84 miljard euro, maar Belgacom vond dat er te weinig rekening gehouden werd met zijn opmerkingen. Het vroeg de vervanging van de experts, wat uiteindelijk gebeurde. In afwachting van een uitspraak van het hof van beroep, die donderdag viel, werd de procedure opgeschort.

Uitbreiding onderzoek

Het hof van beroep beslist nu dat niet alleen mogelijke wurgprijzen en de uitbuiting van netwerkeffecten moeten worden onderzocht, maar ook eventuele misbruiken die betrekking hebben op getrouwheidskortingen en afbraakprijzen.

De rechter besliste ook dat Belgacom de helft van de kosten van het deskundigenonderzoek moet voorschieten, zegt Mobistar. De indiening van het eindverslag is voorzien voor eind maart 2016.

Beurs

Op de Brusselse beurs valt het nieuws slecht. Belgacom kon vandaag sterke jaarcijfers over 2014 presenteren, maar die worden straal genegeerd. Het aandeel verliest bijna 2 procent.

Door
AANGERADEN
Meest recent