Eerste vrouw en westerling in top Toyota

Bron © belga/afn

Foto: EPA

De Japanse autobouwer Toyota heeft voor de eerste maal in haar 77-jarige geschiedenis een westerse vrouw en een westerse man gestald op topfuncties in het bedrijf.

Didier Leroy die sinds 2009 de leiding had over de Europese activiteiten van de Japanse autobouwer wordt de eerste niet-Japanse vicepresident van het bedrijf. De Fransman wordt op die manier beloond na het ombuigen van forse verliescijfers op de Europese markt naar winst.

Nog opmerkelijker is de aanstelling van Julie Hamp. Zij had tot voor kort de leiding over de afdeling communicatie in de Verenigde Staten en mag die functie nu wereldwijd gaan uitvoeren. Ze wordt meteen ook de eerste vrouwelijke directeur van Toyota in de 77-jarige geschiedenis van het bedrijf.

Ook in de divisie Noord-Amerika viel een primeur waar te nemen bij de autobouwer. Sandra Philips, pas sinds 2012 aan het werk bij Toyota, wordt de eerste zwarte vrouw die er aan het hoofd komt van de dienst Juridische Zaken. Met de nieuwe benoemingengolf komt de Japanse autoconstructeur tegemoet aan de wensen van de Japanse premier Shinzo Abe.

Abe wil dat in 2020 een derde van managementfuncties wordt uitgeoefend door vrouwen of buitenlanders. Tot vorig jaar stond die teller op 8 procent. In de Verenigde Staten ligt die verhouding tegenwoordig op 40 procent.

Door
AANGERADEN