Werknemers Ford-Genk naar rechtbank voor extra verloning

Bron © belga

Foto: BELGA

Genk -

Voor de arbeidsrechtbank in Tongeren worden donderdag de eerste pleidooien gehouden in de rechtszaak die minstens 135 ex-arbeiders van Ford Genk tegen hun voormalige werkgever hebben aangespannen. Ze willen een compensatie omdat ze jarenlang bediendewerk moesten doen, maar als arbeiders werden vergoed. Begin april wordt al een uitspraak verwacht.

Het zit de naar schatting 200 arbeiders al heel lang hoog dat ze ooit promoveerden van band- naar bureauwerk, maar nooit vergoed werden volgens de normen van bedienden. Met de aankondiging van de sluiting van Ford Genk, eisten ze een rechtzetting, maar die kwam er niet. Integendeel, want Ford liet in de voorwaarden van het sociaal plan opnemen dat alle juridische claims moesten stopgezet worden.

Met de daadwerkelijke sluiting achter de rug, is dat dreigement echter komen te vervallen, en doen de arbeiders een nieuwe poging via de rechtbank. Ze eisen onder meer achterstallig loon en extralegale voordelen, zoals een groepsverzekering.

De vakbonden steunen de voormalige Ford-arbeiders. ‘Bij onze vakbond LBC-NVK zijn er zowat 120 dossiers in behandeling’, bevestigt Johan Lamers van de christelijke bediendebond. ‘We hebben deze wantoestand al lang geleden aangeklaagd, maar Ford heeft deze vraag steeds naast zich neergelegd. Vandaar dat ons geen andere optie overbleef dan dit onrecht aan te vechten voor de arbeidsrechtbank.’

Een uitspraak wordt verwacht op 2 april.

Door
AANGERADEN