Frankrijk ‘op de goede weg’, zegt Merkel

Franse president Hollande kondigt nieuwe besparingen aan

© EPA

© Photo News

1 / 2

President François Hollande heeft aangekondigd dat Frankrijk dit jaar voor vier miljard euro 'nieuwe besparingen' gaat doorvoeren. Daarmee komt hij tegemoet aan de wensen van Europa. Frankrijk is 'op de goede weg', zo reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in Brussel op bezoek was bij de Europese Commissie.

(kld)

'Indien Brussel vier miljard euro meer vraagt om onze begrotingsverplichtingen te respecteren, dan zal dat bedrag gevonden worden via nieuwe besparingen', zei Hollande in een interview met de krant Le Parisien. De president verzekerde dat er voor de presidentsverkiezingen van 2007 geen belastingverhogingen meer doorgevoerd worden. En voor de bedrijven zal de daling van de lasten verder doorgezet worden, voegde hij toe.

Frankrijk worstelt al sinds 2009 met een te groot begrotingstekort. De Europese Commissie verleende het land vorige week uitstel tot 2017 om het deficit onder de drempel van drie procent te brengen. Dit jaar moet Frankrijk bovendien nog een structurele inspanning van 0,2 procent leveren, wat overeenkomt met vier miljard euro.

Goede weg

Dat Frankrijk opnieuw uitstel verkreeg, zorgde voor irritatie bij conservatieve Duitse beleidsmakers. Maar bondskanselier Merkel zelf liet zich in Brussel niet op kritische uitspraken betrappen. Ze beklemtoonde dat Frankrijk 'op de goede weg' is en dat er 'een zeer intensief hervormingsproces aan de gang is'. 'We gaan alles doen om deze inspanning te ondersteunen', klonk het.

Merkel maakte van haar bezoek in Brussel gebruik om ook naar het koninklijk paleis in Laken af te zakken voor een onderhoud met koning Filip. Waarover de twee tijdens de audiëntie gesproken hebben, is niet bekend.

LEES OOK

Nu in het nieuws