Bouwsector reikt Belgian Building Awards uit

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De bouwsector heeft woensdagavond op bouwbeurs Batibouw de jaarlijkse Belgian Building Awards toegekend. Een hoekwoning in de Haringrodestraat in Antwerpen, een verbouwing van Vermeiren De Coster architecten, won de categorie residentieel gebouw van het jaar van vier andere geselecteerde projecten.

‘De woning is een ode aan de 19e-eeuwse stad, een compact plan op een minuscuul hoekperceel (amper 50 vierkante meter grondoppervlakte) met grote, goed bedachte raamopeningen die uitkijken over de stad en de boomkruinen van de stadsboulevard. Een vleugje minimalisme, maar ook warm, huiselijk en knus’, aldus het persbericht.

De sportzaal van het Koninklijk Atheneum van Ukkel, een project van de architecten Kiki Verbeeck en Yves Malisse van het bureau URA, won de categorie niet-residentieel gebouw. In plaats van een uitbreiding van de bestaande gebouwen te ontwerpen, kozen de architecten ervoor de nieuwe turnzaal te integreren in de bosrijke en glooiende omgeving.

De International Award ging naar de Italiaanse architecte en urbaniste Paola Viganò. Zij stond samen met de vorig jaar overleden Bernardo Secchi aan het hoofd van de Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò. Het bureau realiseerde in ons land onder meer Park Spoor Noord, het Theaterplein in Antwerpen en de begraafplaats en de Grote Markt van Kortrijk. De studio is ook betrokken bij de ontwikkeling van Nieuw Zuid in Antwerpen.

Bouwonderneming Cit Blaton won de Innovation Award voor de innovatieve technieken die werden toegepast bij de bouw van het nieuwe congrescentrum in Bergen.

Batibouw-deelnemer Barrisol werd beloond met de Design Award voor de sculptuurlampen van de Engelse topdesigner Ross Lovegrove.

Altrad ProFix Services ontving de prijs Safe4Zero, voor de veiligheid in de bouw.

Er werden twee Bouwgazellen voor snelle groeiers uitgereikt: aan GeoSea, bij bedrijven die minstens 5 jaar bestaan, en aan Les Entreprises Esmer bij de starters.

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van Batibouw in samenwerking met de Confederatie Bouw, de Orde van Architecten, Trends Top Bouw, het magazine Ik Ga Bouwen en Renoveren en architectura.be.

Door
AANGERADEN