Kortrijk laat sluikstorters al langer afval opruimen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Kortrijk -

Wie in Kortrijk een GAS-boete opgelegd krijgt, kan van het stadsbestuur het aanbod krijgen om in plaats van de boete te betalen, een alternatieve straf uit te voeren.

Dat zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nadat de stad Gent de federale regering heeft opgeroepen de wetgeving aan te passen om verplichte alternatieve sancties (VAS) op te kunnen leggen. ‘Wat Gent voorstelt, doen wij in Kortrijk al regelmatig’, zegt Van Quickenborne.

Gent zit met een sluikstortprobleem. In 2014 waren er maar liefst 24.304 meldingen. Volgens bevoegd schepen Tine Heyse (Groen) zijn afvalbeheerder Ivago en de stadsdiensten ‘dag in dag uit bezig om Gent proper te houden’. De stad werkte een actieplan tegen sluikstorten en zwerfvuil uit, waarin onder meer de mogelijkheid van verplichte alternatieve sancties wordt geopperd.

‘Niet om geld in het laatje te brengen’

Zulke alternatieve sancties bestaan al in Kortrijk, meldt burgemeester Van Quickenborne: ‘Wij laten mensen meewerken in het containerpark of laten hen mee parken en pleinen opkuisen, op voorwaarde dat de betrokkene daarmee akkoord gaat. Pas wanneer hij niet bereid is, krijgt hij een GAS-boete.’

In Kortrijk worden zulke alternatieve straffen regelmatig toegepast, zegt de burgemeester. ‘Voor ons is een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) een methode om het gedrag van de mensen te veranderen, niet om geld in het laatje te brengen. Mensen worden ermee op andere gedachten gebracht.’

Door svg
AANGERADEN