‘Bijna evenwicht met regering gevonden’

VBO-topman Pieter Timmermans Foto: BELGA

De sociale partners hebben bijna een evenwicht bereikt in hun relatie met de regering. ‘Wij gaan dan ook niet constant in oppositie gaan’, is de mening van Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemers (VBO).

In een gesprek in De Ochtend op Radio 1 gaat Timmermans in op de beslissing van de socialistische vakbond ABVV om het regeringsvoorstel over de brugpensioen af te schieten. De VBO-topman wijst erop dat het voorstel van de sociale partners, waar zowel VBO als ABVV deel van uitmaken, bijna volledig is overgenomen door de regering.

Voor Timmermans illustreert het voorstel van de regering wel dat er stilaan sprake is van een ‘normalisering’ van de relaties met de regering Michel. ‘Bij elke nieuwe regering moet je een evenwicht vinden met de sociale partners. Ik heb Homerische discussies meegemaakt met Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt. Maar uiteindelijk vonden we een evenwicht.’

‘We zijn nu op het punt dat we drie keer na elkaar afspraken hebben gemaakt. Het loonakkoord van januari is integraal overgenomen door de regering. Een unicum. In december hebben we belangrijke afspraken over brugpensioenen, oudere werklozen en dergelijke meer gemaakt. En ook nu zijn er afspraken die quasi volledig gehonoreerd worden. Dat begint te lijken op een normalisering’.

Volgens het VBO is het de voorbije maanden dus de goede kant opgegaan, en moet er nu gewerkt worden aan samenwerking met de overheid. ‘Landen waar de sociale partners en de regering aan één zeel trekken kunnen de crisis beter aanpakken dan waar men in oppositie gaat’. Het VBO is dan ook niet van plan om zich verder te verzetten tegen de door de regering voorgestelde aanpassing. ‘Wij gaan niet constant in oppositie gaan. Wij willen samenwerken aan een verbetering van de economische toestand en het uit het slop halen van de ondernemingen.’

Door
AANGERADEN