Reynders wil dat Minsk-akkoorden sneller worden uitgevoerd

© BELGA

Ondanks de bemoedigende ontwikkelingen blijft het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne fragiel en daarom moet de implementatie van de maatregelen ter ondersteuning van het wapenstilstandsakkoord van Minsk door alle betrokken partijen sneller en versterkt uitgevoerd worden.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdag in Wenen gezegd voor de permanente raad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De minister kwam de prioriteiten toelichten van het Belgische voorzitterschap van de Raad van Europa, een voorzitterschap dat trouwens al voorbij halfweg is en in mei afloopt.

‘Als voorzitter van de Raad van Europa heeft België zich geconcentreerd op de acties die in het kader van de Oekraïense crisis ondernomen moesten worden, in overleg met de OVSE’, zo zei de minister in de statige Hofburg, in de Oostenrijkse hoofdstad.

‘Raad van Europa speelt een essentiële rol’

Bij de start van het Belgische voorzitterschap, in november vorig jaar, reisde de minister af naar Moskou en Kiev om er de aandachtspunten van de Raad én van de civiele maatschappij over te brengen. ‘De Raad van Europa speelt een essentiële rol, complementair met die van de OVSE’, aldus nog de minister.

Reynders wil het Belgische voorzitterschap van de Raad, dat op 19 mei afloopt, afsluiten met een politieke verklaring en een actieplan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten