ABVV: ‘Nog meer mensen in armoede’

Bron © DS, VRT, DM, Belga

Jef Maes (ABVV). Foto: BELGA

Het gat in de sociale zekerheid bedraagt bijna 1 miljard meer dan gedacht. De socialistische vakbond vreest dat nieuwe besparingen meer mensen in de armoede zullen duwen.

Bij de opmaak van de begroting 2015 ging de regering-Michel er nog van uit dat het gat in de sociale zekerheid beperkt zou blijven tot een slordige 500 miljoen euro. Maar uit een nota van het Beheerscomité van de Sociale Zekerheid blijkt dat het wellicht bijna een miljard euro meer zal zijn: 146 miljoen bij de zelfstandigen en 800 miljoen meer bij de werknemers.

De begrotingscontrole belooft dus nog moeilijker te worden dan gedacht, en de socialistische vakbond ABVV vrees het ergste. ‘Men zal nog meer mensen in de armoede duwen’, zegt Jef Maes van de studiedienst van het ABVV aan de VRT. ‘De regering heeft al 5 miljard bespaard. Als men nu nog verder gaat, zullen patiënten en mensen met een uitkering de rekening moeten betalen.’

Ook voor 2016 vreest Maes gevolgen voor de minderbedeelden, maar hoopt dat de regering de gelden toch elders zal gaan zoeken. ‘Wij kijken nu in de eerste plaats naar de grote vermogens,’ klinkt het in De Morgen.

Maar volgens woordvoerster Els Cleemput van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), die gisteren nog het tekort bevestigde, is het te voorbarig om nu al conclusies te trekken. ‘Het is echt wachten op het volledige rapport van het Monitoringcomité (dat eind deze maand wordt verwacht, red.)’, waarna de besprekingen over de begroting pas zullen kunnen starten. Aan de VRT verzekerde ze evenwel dat ‘de regering haar verantwoordelijkheid [zal] nemen en voor een oplossing zorgen’.

Door rdc