Premier Michel: ‘Regering maakte politieke keuze voor derde weg’

Foto: BELGA

‘Met het begrip aangepaste beschikbaarheid heeft de regering een politieke keuze gemaakt voor een derde weg.’ Met die woorden heeft premier Charles Michel (MR) donderdagmiddag in de Kamer het regeringscompromis over de activering van bruggepensioneerden en oudere werklozen verdedigd.

Geen van de drie vakbonden heeft dat compromis goedgekeurd. Ze willen vasthouden aan het akkoord dat de Groep van Tien vorige week dinsdag beklonk. Ze kwamen toen onder meer overeen dat nieuwe bruggepensioneerden en oudere werklozen niet actief op zoek zouden moeten gaan naar werk, maar enkel nog ‘passief’ beschikbaar moesten blijven.

De regering (en dan vooral N-VA en Open VLD) vond dit echter te ver gaan, en zocht naar een alternatief, dat vorige week na een marathonvergadering ook werd gevonden. Nieuwe bruggepensioneerden (de zogenoemde STW’ers) moeten wél nog actief beschikbaar blijven tot hun 65ste, luidt het in het regeringsvoorstel. Ze krijgen wel een aangepast traject.

‘Wat mijn regering wil, is jobs creëren’

Onder meer omdat de bonden niet begrijpen wat dit aangepaste traject dan wel concreet inhoudt, kondigden ze eerder deze week nieuwe acties aan. Maar volgens de premier hebben ze ongelijk, zo bleek donderdagmiddag in de Kamer. ‘De aangepaste beschikbaarheid is een ideale tussenoplossing tussen actief en passief naar werk zoeken’, klonk het. ‘Wat mijn regering wil, is jobs creëren. Dat is de beste waarborg voor ons sociaal model.’

Vooral bij N-VA en Open VLD klonken de woorden van Michel als muziek in de oren. Beide meerderheidspartijen drongen er op hun beurt dan ook nogmaals op aan dat de regering haar akkoord volledig uitvoert, ongeacht de acties van de bonden. N-VA-fractieleider Hendrik Vuye keek daarbij ook naar de werkgevers, die volgens hem ‘dringend werk moeten maken van werkbaar werk’.

CD&V-vicepremier Kris Peeters, wiens partij meer begrip toont voor de bonden, had het echter iets moeilijker. Hij werd weinig concreet, en benadrukte vooral dat het sociaal overleg wat hem betreft ‘essentieel’ blijft. ‘De bottomline is dat wij die mensen werkbaar werk moeten geven, en dat is een uitdaging die wij niet vanuit de politiek kunnen oplossen’, klonk het. ‘Het is vanuit die overtuiging dat het sociaal overleg essentieel is om dit op te lossen.’

Door aro
AANGERADEN