Openbaar ministerie mag in beroep gaan tegen vonnis Pistorius

Bron © belga/theGuardian

Oscar Pistorius Foto: AP

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft vrijdag beslist dat het openbaar ministerie in beroep mag gaan tegen het vonnis van Oscar Pistorius. De rechtbank weigerde het verzoek van Pistorius’ advocaten om geen beroep toe te laten. De atleet werd veroordeeld voor doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Het openbaar ministerie wil dat Pistorius veroordeeld wordt voor moord, waardoor zijn straf van de huidige vijf jaar kan oplopen tot 25 jaar.

De verdediging had aan rechter Thokozile Masipa gevraagd om haar eerder besluit in te trekken dat toeliet om beroep tegen het vonnis aan te tekenen. De rechter weigerde. Ze antwoordde dat beide partijen hun zaak kunnen bepleiten wanneer het hooggerechtshof in Bloemfontein het beroep binnen enkele maanden behandelt.

De straf van vijf jaar die Pistorius nu uitzit kan na tien maanden omgezet worden in huisarrest. Dat betekent in theorie dat Pistorius tegen augustus, omstreeks de tijd dat het beroep moet voorkomen, uit de gevangenis kan zijn.

Het voormalige 28-jarige topmodel Reeva Steenkamp werd op 14 februari 2013 doodgeschoten in de badkamer van haar woning in Pretoria door Pistorius.

Door
AANGERADEN
Meest recent