Huidige Apple-baas bood Steve Jobs zijn lever aan

Bron © datanews, iculture
  • Steve Jobs

Huidige Apple-baas Tim Cook zou in 2009 bereid zijn geweest een deel van zijn lever af te staan aan toenmalige Apple-ceo Steve Jobs, die dringend een transplantatie nodig had. Die laatste heeft dat echter geweigerd. Dat staat te lezen in de biografie van Tim Cook die later deze maand verschijnt.

Steve Jobs, die in 2011 overleed aan de gevolgen van kanker, had in 2009 dringend een levertransplantatie nodig omdat hij leed aan ascites, een neveneffect van kanker. Toen Cook Jobs bezocht aan zijn ziekenbed en die zag hoe erg het met Jobs gesteld was, besloot Cook zijn bloed te laten testen. Uit die tests bleek dat Cook een geschikte donor zou zijn voor de toenmalige Apple-baas. Cook begon te onderzoeken en ontdekte dat je een deel van een bestaande lever kan transplanteren, zonder dat dit implicaties heeft voor de gezondheid van de donor.

Cook trok meteen naar Jobs om hem het goede nieuws te melden. Maar tot grote verbazing van Cook, weigerde Steve Jobs het aanbod van Tim Cook. ‘Hij wilde er niet eens over nadenken’, zegt Cook in zijn biografie. ‘Nee, dat ga ik niet doen. Ik zal jou nooit zoiets laten doen’, zou Jobs geroepen hebben. ‘In de 13 jaar dat ik Steve Jobs kende, heeft hij maar vier of vijf keer tegen mij geroepen. De keer dat ik hem een deel van mijn lever aanbood, was er één van.’, schrijft Cook in zijn biografie.

Jobs onderging uiteindelijk in 2009 toch een levertransplantatie, maar dan met een andere donor.

De biografie van Tim Cook, ‘Becoming Steve Jobs: The Revolution of a Reckless Upstart Into a Visionary Leader’, komt 24 maart uit in de Verenigde Staten.

Door lbo