Rabobank klaar voor negatieve rente

Foto: AFP

De computersystemen van de Nederlandse Rabobank worden voorbereid op het aanrekenen van negatieve rente. Dat betekent dat de klanten mogelijk moeten betalen om geld op hun spaarrekening te plaatsen.

De situatie is in België niet aan de orde. Hier is het bij wet verboden om een negatieve rente op de spaarboekjes te bieden.

Een woordvoerder van de bank bevestigt aan de Nederlandse zender RTL Z dat de bank werkt aan het voorbereidingen voor het invoeren van een negatieve rente. Het gaat echter om technische voorbereidingen. Plannen om de spaarrente voor particulieren onder nul te laten zakken zijn er momenteel nog niet, klinkt het. De kans dat het zover komt is volgens Rabobank ‘verwaarloosbaar’.

Volgens Rabobank is de aanpassing nodig voor zakelijke klanten en financiële instellingen die kortstondig geld bij de bank stallen. Die kunnen wel al te maken krijgen met negatieve rente. ‘Om dit te kunnen faciliteren hebben we onze systemen aangepast. In de oude systemen is immers nooit rekening gehouden met de mogelijkheid van een negatieve rente’, aldus de woordvoerder op RTL Z.

In Nederland is de opbrengst op de spaarboekjes gemiddeld een stuk hoger dan in België. Zo ontstond er enkele weken geleden nog ophef toen Rabobank er als eerste de rente onder 1 procent liet zakken. Bij ons zit meer dan de helft van de spaarrekeningen daar al ver onder. In Nederlands is er wel nog een vermogensbelasting verschuldigd op de renteinkomsten.

Door
AANGERADEN