Sabam krijgt ongelijk in strijd tegen internetproviders

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Auteursrechtenorganisatie Sabam heeft voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg ongelijk gekregen in haar dispuut met de Belgische internet service providers Belgacom, Telenet en Voo, en met de Belgische staat. Dat meldt Le Soir.

Sabam wil dat de internetproviders auteursrechten betalen, omdat die winst halen uit het aanbieden van internetabonnementen waarmee ook films en muziek worden gedownload. De auteursrechtenmaatschappij vroeg daarom een vergoeding van 3,4 procent op de omzet van de aanbieders, wat overeenkomt met een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro per jaar.

Maar Belgacom, Telenet en Voo willen op de vraag van Sabam niet ingaan. Daarom had Sabam de drie grootste internetproviders én de Belgische staat voor de rechter gedaagd.

Vorige week vrijdag stelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg Sabam in het ongelijk. Volgens de rechtbank zijn telecomoperatoren geen communicatieorganen, maar broodnodige tussenpersonen voor het functioneren van het internet. Ze moeten dus geen auteursrechten betalen.

Lijnrecht

Sabam vindt dat de beslissing van de rechtbank lijnrecht ingaat tegen de Europese rechtspraak. ‘Het Europees Hof van Justitie heeft regelmatig benadrukt dat het economisch voordeel, dat iemand haalt uit het doorgeven van werken, vaak doorslaggevend is om te besluiten dat zijn tussenkomst een daad van mededeling aan het publiek is.’ Daardoor valt die onder het auteursrecht, zegt Sabam-ceo Christophe Depreter.

Sabam onderzoekt nu de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.

Door
AANGERADEN