PS-kopstuk moet naar strafrechter voor corruptie

Bron © BELGA

Volgens het parket zou Van Cauwenberghe een hoge factuur gecompenseerd hebben in ruil voor twee gastronomische diners. Foto: BELGA

PS-kopstuk Jean-Claude Van Cauwenberghe is maandag door de raadkamer van Charleroi doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hij wordt verdacht van corruptie in een dossier rond dienstenchequebedrijf Sodexo.

De raadkamer van Charleroi verwees in totaal zes verdachten door, maar de belangrijkste is toch van Van Cauwenberghe, voormalig Waals minister-president en oud-burgemeester van Charleroi.

Alles draait rond de zogenoemde 'Sodexo-affaire', die in 2003 begon. Sodexo haalde in dat jaar een opdracht binnen om 750 maaltijden per dag te leveren aan de gemeentelijke scholen van Charleroi, maar in feite werden er slechts 500 per dag geconsumeerd. Volgens het parket zou de firma aan onder meer Van Cauwenberghe gevraagd hebben om dit verlies, dat tot 156.000 euro opliep, te compenseren.

Van Cauwenberghe zou op die vraag zijn ingegaan, en druk hebben uitgeoefend op Jacques Van Gompel, een partijgenoot en de toenmalige burgemeester van Charleroi, om het verschil bij te passen. In ruil voor zijn hulp zou ‘Van Cau’ van Sodexo twee gastronomische maaltijden hebben gekregen. Eentje in het Brusselse sterrenrestaurant Sea Grill en eentje in het zuiden van Frankrijk, voor een totale waarde van ruim 1.800 euro.

Eerder al in opspraak

Het is overigens niet de eerste keer dat Van Cauwenberghe in opspraak komt. Zo moest hij in 2005 aftreden als Waals minister-president, nadat verschillende gevallen van fraude en schriftvervalsing bij het gemeentebestuur van Charleroi aan het licht waren gekomen. En in 2010 werd hij in verdenking gesteld voor passieve corruptie, in een dossier rond de bouw van een sporthal in Beaumont.

In het Sodexo-dossier kunnen hij en zijn medebeklaagden wel nog beroep indienen bij de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen.

Door ndl, aro
AANGERADEN
Meest recent