Prestigieuze muziekprijs voor Iron Maiden

© Koen Bauters

De Britse heavymetalband Iron Maiden, waarvan leadzanger Bruce Dickinson nog herstelt van kanker, krijgt dit jaar de prestigieuze muziekprijs O2 Silver Clef Award, zo heeft Classic Rock Magazine gemeld.

De prijs wordt - op 3 juli in Londen - voor de veertigste keer uitgereikt door de benefietorganisatie Nordoff Robbins die zich inzet voor muziektherapie. Maiden krijgt de onderscheiding voor zijn ‘buitengewone bijdrage aan de muziek’ en omdat het gezelschap ‘één van de wereldwijd succesvolste en invloedrijkste rockbands aller tijden is’.

In 2009 won Iron Maiden ook al een Brit Award (‘Britse grammy’).

De lijst van winnaars sinds 1976 omvat onder meer The Who, Genesis, Elton John, Pink Floyd, Status Quo, The Rolling Stones, Eric Clapton, Queen, David Bowie, Paul McCartney, Phil Collins, Dire Straits, Def Leppard, Rod Stewart, Oasis, Take That, Kylie Minogue en vorig jaar gitarist Jimmy Page van Led Zeppelin.

De bedoeling was dit jaar een zestiende studio-album uit te brengen en te gaan touren, aldus Classic Rock Magazine. Maar de plannen steken tijdelijk in de koelkast want ze zijn afhankelijk van de gezondheidstoestand van hun zanger en piloot Bruce Dickinson bij wie eind vorig jaar kanker is vastgesteld.

De band liet maandag weten dat men ‘extreem optimistisch’ is dat de muzikant volledig zal genezen, al is er nog geen definitieve bevestiging dat hij van de ziekte is verlost.

Iron Maiden was begin jaren tachtig één der pioniers van een stroming met de naam ‘New Wave of British Heavy Metal’, en werd één van de populairste heaymetalbands aller tijden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook