Origineel haar van Napoleon te koop

© Photo News

Het online veilinghuis Catawiki stelt deze week een origineel haar van Napoleon Bonaparte te koop. De haar wordt aangeboden tijdens een speciale Napoleon-veiling die wordt georganiseerd omdat het precies 200 jaar geleden is dat de slag bij Waterloo plaatsvond.

rdc

Het haar in de veiling werd op 4 juli 1817 door de dokter van de Franse keizer afgeknipt en gegeven aan een Engelse kapitein die Napoleon moest bewaken op het eiland Sint-Helena. ‘Haren waren in de negentiende eeuw belangrijke objecten om te geven als dank voor bewezen diensten’, zegt Job Kwakman, veilingmeester van Catawiki. ‘Deze haar is oorspronkelijk afkomstig uit de beroemde ‘haren-collectie’ van Margaretta Pierrepont, die in de 19de eeuw meer dan 60 haarlokken van bekende personen had verzameld. Het meeste ‘haar’ van Napoleon is in bezit van vermogende verzamelaars of musea en komt maar zelden op de markt.’

Tijdens de speciale Napoleon-veiling wordt één van de grootste particuliere Napoleon verzamelingen ter wereld geveild. ‘De verzameling, van een Nederlandse verzamelaar, bevat een aantal unieke objecten. Zo kan er ook worden geboden op een kanonskogel die tijdens de slag bij Waterloo werd gebruikt’, zegt Kwakman.

Volgens de veilingmeester van Catawiki gaat het om een unieke verzameling. ‘Er zijn veel verzamelaars van Napoleon-memorabilia, maar door de omvang is deze verzameling echt bijzonder. Deze verzamelaar heeft in de loop van tientallen jaren namelijk honderden objecten verzameld die met Napoleon te maken hebben’, aldus de veilingmeester.

Kwakman geeft aan dat er al vanuit de hele wereld wordt geboden op de veiling. De veiling is inmiddels gestart en kent twee afloopavonden: donderdag 2 april en vrijdag 3 april.

Aangeboden door onze partners