Planbureau verwacht meer groei

Bron © BELGA

Het federaal Planbureau trekt de groeivooruitzichten voor dit jaar op van 1 naar 1,2 procent, dat blijkt donderdag uit een nieuw rapport op zijn website.

De betere vooruitzichten zijn volgens het Planbureau “uitsluitend te wijten aan een opwaartse herziening van de overheidsuitgaven in volume”. De vorige prognose dateerde van februari.

Voor de periode 2017-2020 gaat het Planbureau uit van een groei van de Belgische economie met gemiddeld 1,6 procent. Hierdoor worden jaarlijks ongeveer 33.000 nieuwe banen gecreëerd, luidt het. Maar doordat het aantal mensen op arbeidsactieve leeftijd ook stijgt, zou de werkloosheidsgraad slechts “bescheiden” dalen.

De inflatie blijft dit jaar zeer laag, als gevolg van de lage olieprijzen en de indexsprong. Nadien zou de inflatie volgens het Planbureau geleidelijk stijgen, van gemiddeld 1,3 pct tot 1,5 pct in 2020.

Het Planbureau verwacht dat de doelstelling van een licht begrotingsoverschot in 2017 niet gerespecteerd zal worden. De overheidsschuld zou geleidelijk afnemen, tot rond de 102 pct van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020.

Ook voor de arbeidsmarkt zijn de vooruitzichten positiever, onder impuls van de aantrekkende economische groei. Het Planbureau verwacht dat er tussen 2017 en 2020 jaarlijks netto ongeveer 33.000 banen bijkomen. De werkgelegenheidsgraad zou verbeteren tot 70 procent tegen 2020. Maar de werkloosheidsgraad zou slechts “bescheiden” dalen, doordat steeds meer categorieën werklozen effectief beschikbaar moeten blijven voor een baan.

Eerder toonden ook al enkele Belgische grootbanken zich optimistischer: KBC verwacht dit jaar een economische groei van 1,3 pct in ons land en BNP Paribas Fortis van 1,5 procent. Beide zien positieve tekenen in het consumentenvertrouwen. Maar bij het Planbureau zijn de betere vooruitzichten “uitsluitend te wijten aan een opwaartse herziening van de overheidsuitgaven in volume”. De internationale omgeving is ongewijzigd gebleven, met een positief effect van de lagere olieprijzen, de depreciatie van de euro en stimulansmaatregelen van de ECB, luidt het.

Door
AANGERADEN