Geen proces na overlijden Stevaert

© tony van galen

1 / 2

Het dossier waarvoor Steve Stevaert vervolgd werd, zal nog voor de correctionele rechtbank gebracht moeten worden omdat de man al door de raadkamer was doorverwezen. ‘De correctionele rechtbank zal dan vaststellen dat de strafvordering is uitgedoofd door het overlijden van de verdachte’, meldt het Brusselse parket.

nadb, mkm

Dat Brusselse parket vervolgde Stevaert voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid, met de verzwarende omstandigheid dat hij misbruik zou gemaakt hebben van het gezag of de faciliteiten die zijn functie hem verleenden, maar tot een proces zal het dus niet meer komen.

Stevaert ontmoette het slachtoffer, dat als woordvoerster voor een overheidsbedrijf werkte, tijdens de opnames van het tv-programma van VTM, Goedele Nu. Zowel Stevaert als de vrouw waren er toen te gast. Na de opnames stelde Stevaert haar voor om samen iets te gaan eten in Brussel en daarna in zijn kantoor naar de uitzending te kijken. Daar zou hij haar verkracht hebben.

Zij zou jaren gezwegen hebben over het misbruik, maar was wel zodanig getraumatiseerd dat ze haar taak als woordvoerster niet meer kon vervullen en het betrokken bedrijf verliet. Sinds enige tijd probeert ze ver van de media haar leven herop te bouwen.

Noch de vrouw, noch haar advocaat wenst enige commentaar te geven op het dossier of de feiten. Dat heeft de advocaat, meester Frederic Thiebaut, laten weten in een korte reactie aan het persagentschap Belga.

Schoorvoetend toegegeven

Stevaert zelf ontkent niet dat hij is verhoord over de aantijgingen. Tijdens het onderzoek zou hij aanvankelijk ontkend hebben dat er iets gebeurd was tussen hem en de vrouw. Later gaf hij schoorvoetend toe dat hij wel degelijk seksuele betrekkingen had gehad met de vrouw, maar dat zij daarmee ingestemd had.

Bevestiging van parket

Intussen heeft het parket bevestigd dat het onderzoek afgerond is, maar weigert het verdere details te geven. 'Teneinde de integriteit van verdachte en slachtoffer maximaal te waarborgen en de goede procesgang niet in het gedrang te brengen, wenst het parket zich niet uit te spreken over de concrete omstandigheden van dit dossier', klinkt het.

Op 24 maart heeft de Brusselse raadkamer Steve Stevaert doorverwezen naar de correctionele rechtbank in Brussel voor feiten van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid met de verzwarende omstandigheid dat Stevaert misbruik gemaakt heeft van het gezag of de faciliteiten van zijn functies.

Volgens het Brusselse parket vonden de feiten plaats in september 2010 in Brussel. Drie jaar later, in januari 2013, diende het slachtoffer een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de Brusselse onderzoeksrechter.

‘Niet op de hoogte’

Stevaert viel naar eigen zeggen totaal uit de lucht over de beslissing van de raadkamer. ‘Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik was opgeroepen voor de raadkamer.’ Dat kan normaal niet, zegt Dumont. Want als de verdachte niet op de hoogte is, kan de zaak niet behandeld worden. Hij zou minstens een schriftelijke uitnodiging moeten gehad hebben om voor de raadkamer uitleg te geven, net als zijn advocaat.

Omdat Stevaert niet aanwezig was, heeft de raadkamer de zaak zonder zijn verdediging naar de strafrechter doorverwezen, legt Dumont uit. Maar dat is perfect mogelijk. ‘Als de oproeping rechtsgeldig was, dus zoals de wet voorschrijft, zal de zaak gewoon ten gronde behandeld worden.’

Beroep tegen die verwijzing kan Stevaert niet aantekenen. De zaak komt dus in ieder geval voor de rechtbank. Wanneer precies, is nog niet duidelijk, maar dat zou nog voor de zomer kunnen zijn, aldus Dumont.

Marokkaanse prostituee

Het is niet de eerste keer dat Steve Stevaert in het oog van de storm staat. In 2011 stapte hij nog naar de rechter omdat zijn ex-minnares Houda E., een Marokkaanse prostituee, hem wilde chanteren. Ze dreigde ermee om sekstapes te laten uitlekken als Stevaert geen 666.000 euro betaalde. Uiteindelijk werd de zaak geseponeerd en werd Houda E. buiten vervolging gesteld. De opnames werden nooit teruggevonden.

Later diende Houda E. echter zelf klacht in tegen Stevaert. Volgens haar maakte het voormalige boegbeeld van de Vlaamse socialisten gebruik van haar zwakke financiële situatie om haar ertoe te dwingen hun relatie voort te zetten. Ze zou zelfs tijdens het lezen van het onderzoeksdossier verklaringen van haar vriendin Zahra E. gelezen hebben, die ook betrokken geweest zou zijn bij de vermeende sekstapes. De vrouw beweerde dat Stevaert Houda en haar gezin bedreigd zou hebben als ze elk contact met Stevaert bleef vermijden. Zowel het gerecht als Stevaert wilden nadien niet kwijt waarom nog een verhoor moest plaatsvinden en wat het resultaat was.

Sinds 2004 zijn er ook geruchten dat de oud-politicus een affaire had met Goedele Liekens. Stevaert was toen een van de 'drie wijzen' in het programma 'Recht van Antwoord'. Zelf hebben ze de affaire altijd ontkend.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten