Lichaam Steve Stevaert gevonden in Albertkanaal

Parket: 'Zoektocht belemmerd door moeilijke omstandigheden'

© belga

© TV Limburg

© belga

© Sven Dillen

© VTM

© VTM

© VTM

© VTM

© KH

© Photo News

© TV Limburg

1 / 12

Duikers hebben rond 17 uur het lichaam van Steve Stevaert (60) gevonden in het Albertkanaal in Hasselt. Zij zochten de Minister van Staat, die eerder vandaag verdwenen was nadat was bekendgeraakt dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden in een verkrachtingszaak. Of het gaat om een wanhoopsdaad, is niet duidelijk. 'Het onderzoek verliep in moeilijke omstandigheden', aldus het parket.

fivr, wver, gjs

Steve Stevaert werd sinds donderdagochtend gezocht. Hij was verdwenen nadat de media bericht hadden over een verkrachtingszaak waarbij hij zich voor de rechter moest verantwoorden. De intensieve zoektocht verschoof al snel richting het Albertkanaal in Hasselt, waar 's middags de fiets en twee jassen van de SP.A-Minister van Staat aangetroffen werden.

De politie kamde de omgeving vervolgens urenlang uit met behulp van speurhonden. Ook de Cel Vermiste Personen kwam ter plaatse. Duikers en een bootje met sonarapparatuur zochten in het water. Het scheepvaartverkeer op het kanaal ging intussen gewoon verder. Er kwam heel wat volk kijken naar de zoekactie van de speurders.

Het lichaam van Stevaert werd uiteindelijk rond 17 uur uit het Albertkanaal gehaald. Alles lijkt te wijzen op een wanhoopsdaad, maar zeker is dat niet.

'Moeilijke omstandigheden'

‘Het onderzoek verliep in moeilijke omstandigheden', verklaarde procureur Guido Vermeiren van het parket Limburg donderdagavond tijdens een persconferentie. 'Rond 11 uur vernam de politie dat Stevaert vermist was. Onmiddellijk is er telefonie-onderzoek gedaan en nazicht naar de betrokkene. In kader van dat nazicht is de fiets rond de middag aan het kanaal teruggevonden, ter hoogte van de spoorwegbrug aan het Albertkanaal aan de Gebrandestraat. In het kanaal werden ook twee jassen van Stevaert gevonden.'

'Met de Cel Vermiste Personen is in moeilijke omstandigheden onderzoek gedaan in het kanaal, want door de wind was het water woelig. Omstreeks 17 uur hebben we uiteindelijk een lichaam aangetroffen. Na onderzoek bleek het inderdaad om Steve Stevaert te gaan. Het onderzoek van de wetsdokter is momenteel bezig. Daarna zal er een beslissing volgen over een verder onderzoek.'

Verkrachtingszaak

Donderdagochtend raakte bekend dat de Minister van Staat en oud-gouverneur zich voor de rechter zal moeten verantwoorden in een verkrachtingsdossier. Hij zou een vrouw verkracht hebben die hij had ontmoet tijdens de opnames van het VTM-programma Goedele Nu. Zowel Stevaert als de vrouw waren er toen te gast. Na de opnames stelde Stevaert haar voor om samen iets te gaan eten in Brussel en daarna in zijn kantoor naar de uitzending te kijken. Daar zou hij haar verkracht hebben.

Steve Stevaert had al laten uitschijnen dat hij een wanhoopsdaad zou plegen als dit nieuws zou bekend raken. Of hij effectief uit het leven gestapt is en of dat de reden was, zal een onbeantwoorde vraag blijven.

Steve Stevaert werd 60 jaar. Hij was eerst cafébaas, maar maakte daarna opgemerkt carrière in de politiek.

'Allemaal diep getroffen en ontredderd'

SP.A reageerde meteen via een persmededeling van voorzitter Bruno Tobback. 'We zijn vandaag allemaal samen diep getroffe en ontredderd door het veel te vroege verlies van Steve. We herinneren hem niet alleen als politicus, maar bovenal als een warm en betrokken mens, een vriend.' Lees hier veel meer reacties op het overlijden.

Ook Goedele Liekens, een goede vriendin van Stevaert, is aangedaan door het overlijden. 'Tot een wanhoopsdaad acht ik hem in staat. Hij zei dat soms letterlijk.'

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten