‘Zelfdoding Stevaert kan aanzetten tot kopieergedrag’

© BELGA

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ), de organisatie achter Zelfmoordlijn 1813, roept de media op om zelfdoding niet eenvoudiger voor te stellen dan het is. De wanhoopsdaad van oud-politicus Steve Stevaert donderdag kan aanzetten tot kopieergedrag.

Kirsten Pauwels van het CPZ zegt dat de zelfdoding van bekende mensen een ‘trigger’ kan zijn voor mensen die met suïcidale gedachten kampen. ‘We moeten copycatgedrag vermijden. Mensen die met zelfdodingsgedachten zitten, gaan zich sneller identificeren met een bekend persoon’, zegt Pauwels.

‘Zelfdoding kan voorkomen worden’

Maar de media spelen eveneens een belangrijke rol in de preventie. ‘Enerzijds door de methode niet vermelden en niet te eenvoudig over zelfdoding te berichten. Maar ook benadrukken dat het kan voorkomen worden en dat er verschillende hulpkanalen zijn.’

De berichtgeving over Stevaerts dood was niet fout, volgens Pauwels. ‘Maar in dit geval zagen we het aankomen, dus kunnen we anticiperen. Daarom dat we erop hameren dat er hulp geboden kan worden. We hebben bij de dood van Yasmine (in 2009, nvdr.) gezien dat het aantal oproepen en zelfdodingspogingen waren toegenomen’, besluit Pauwels.

Wie met vragen over zelfdoding zit, kan terecht op de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be .

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten