Vlaamse regering snoeit in medewerkers van ex-ministers

Bron © BELGA

Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche. Foto: BELGA

De Vlaamse regering snoeit in de mogelijkheden van gewezen ministers om medewerkers te houden op kosten van de regering. De maatregel heeft gevolgen voor de medewerkers van gewezen SP.A-ministers Freya Van den Bossche en Ingrid Lieten.

In het verleden hadden Vlaamse ministers die na de verkiezingen geen nieuwe ministerpost kregen, in de volgende legislatuur recht op twee medewerkers, een staflid en een uitvoerend personeelslid.

Twee ministers uit de vorige Vlaamse regering, Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche, hebben gebruikgemaakt van die mogelijkheid. De rest van de vorige Vlaamse ministerploeg is opnieuw aan de slag als minister in de nieuwe Vlaamse regering of in een andere regering.

Inkrimping

De Vlaamse regering heeft nu beslist om de regeling in te krimpen. Zo zullen ex-ministers die nadien in het parlement zetelen, zoals Lieten en Van den Bossche, geen recht meer hebben op de regeling. Andere ex-ministers zullen het ook moeten stellen met één in plaats van twee medewerkers en dat voor een periode van maximaal twee jaar na het stoppen als minister. Daarvoor was dat vijf jaar.

Overgangsregeling

Voor de medewerkers die nu aan de slag zijn onder de bestaande regeling, met name de medewerkers van Lieten en Van den Bossche, komt er een overgangsregeling. ‘Hun tewerkstelling onder de oude regeling blijft voorzien tot en met 31 december 2015. Vanaf 1 januari 2016 geldt de nieuwe generieke regeling voor de uittredende leden’, zo staat te lezen in een nota van de regering.

Volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is de ingreep goed voor een besparing van 500.000 euro per jaar.

Door
Meest recent