Ethias werkt helft First-rekeningen weg

© BELGA

Verzekeraar Ethias wist met een speciale actie voor de klanten zowat de helft van de openstaande bedragen op de First-rekeningen weg te werken. Maar er blijft nog een pak werk over om de solvabiliteit op te krikken.

svg

Financieel topman Benoît Verwilghen kon vrijdag bij de voorstelling van de jaarcijfers niet antwoorden of er al dan niet een afbouw van het personeelsbestand komt.

Klanten werden tijdens de recente actie van half februari tot eind maart verleid met een eenmalige premie van 14 procent om hun First-rekening op te zeggen. Dat spaarverzekeringsproduct met hoge rente moet Ethias van Europa stopzetten.

Van de First A-contracten werd met de actie tot op heden 1,7 miljard euro afgehaald, of zowat dan de helft van de uitstaande 3,27 miljard euro eind 2014. Door de actie werd de helft van de 50.000 First A-contracten stopgezet. Er staat nog ongeveer 1,5 miljard euro aan reserves op de First A-contracten. De totale kostprijs van de premie van 14 procent bedraagt 218,6 miljoen euro.

Niet voldoende

Een mooie inspanning, maar niet voldoende. In het kader van de toekomstige regels voor verzekeraars (Solvency II) moet Ethias meer doen, en dat in een klimaat van lage rentevoeten die de opdracht bemoeilijken. De verzekeraar wil het economisch eigen vermogen verbeteren met 800 miljoen tot 1 miljard euro.

De recente First-operatie zal ruw geschat een effect van 250 à 300 miljoen euro hebben. Blijft dus nog zeker minstens 500 miljoen euro inspanning over. Belangrijk hierbij is dat het om economisch eigen vermogen gaat, dat een reserve vormt, en niet verward mag worden met het boekhoudkundig eigen vermogen. Vrij vertaald wil dit zeggen dat Ethias geen nood heeft aan een herkapitalisatie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten