Topmanagers verdienen bijna vijfde minder

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De toplui van de grote beursgenoteerde bedrijven in ons land zagen hun gemiddelde vergoeding in 2014 met 17 procent zakken van 2,23 miljoen naar 1,85 miljoen euro. Dat is het laagste peil sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak.

Dat schrijft De Tijd. In tien grote beursgenoteerde bedrijven verdiende de CEO in 2014 minder dan het jaar ervoor. In enkele gevallen - AB InBev, Belgacom, Bpost - zelfs tot de helft minder.

Bij de overheidsbedrijven Belgacom en Bpost kwam vorig jaar een nieuwe CEO aan het roer die zich moest schikken naar het loonplafond dat de regering had opgelegd.

Ook in andere Bel20-ondernemingen werden de topsalarissen gematigd. In de zeven Bel20-bedrijven waar de CEO in 2014 meer verdiende dan het voorgaande jaar, was de stijging bovendien niet heel uitgesproken.

De royaalst vergoede topmanager was Roch Doliveux van farmagroep UCB, met een salarispakket ter waarde van 4,28 miljoen euro. Ook bij hem gaat het om een daling van zijn salaris. Carlos Brito zakt door de halvering van zijn loon weg tot ‘slechts’ 2,3 miljoen euro naar plaats vijf in de lijst van grootverdieners.

Door
AANGERADEN