‘Griekenland zal deadline terugbetaling IMF respecteren’

© REUTERS

Griekenland heeft zich geëngageerd om tegen 9 april de 460 miljoen euro te betalen die het aan het Internationaal Monetair Fonds verschuldigd is. Dat heeft topvrouw Christine Lagarde van het IMF gezegd na een ontmoeting in Washington met de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

svg

‘Minister Varoufakis en ikzelf hebben van standpunten gewisseld over de lopende ontwikkelingen en we zijn van mening dat een goede samenwerking in het belang is van iedereen’, zo verklaarde Lagarde in een persmededeling. Volgens de topvrouw heeft de Griekse minister verzekerd dat het geld op 9 april aan het IMF overgemaakt zal zijn.

Geruchten

Eerder deden de geruchten de ronde dat Athene de deadline van 9 april niet zou halen. Die geruchten werden onder meer gevoed door een alarmerende brief op 15 maart van de Griekse premier Alexis Tsipras aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waarin wordt gewaarschuwd dat het land zijn komende betalingen mogelijk niet zal kunnen honoreren.

Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis liet niettemin enkele dagen geleden ook al optekenen dat Griekenland zijn financiële verplichting aan het Internationaal Monetair Fonds zal respecteren.

Het IMF is één van de kredietverleners die het land sinds 2010 voor het bankroet behoeden. De deadline vormt een nieuwe test voor de liquiditeitspositie van het noodlijdende Griekenland. Waarnemers waarschuwen al enkele weken dat de bodem van de staatskas in zicht is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten