VN: ‘Onderhandelingen over eenmaking Cyprus worden hervat’

Bron © BELGA

Espen Barth Eide, speciaal gezant van de Verenigde Naties. Foto: EPA

De onderhandelingen over de eenmaking van Cyprus, die al zeven maanden stilliggen, gaan hervat worden, om zo de spanningen over de energiebronnen op het eiland te verminderen. Dat heeft speciaal gezant van de Verenigde Naties Espen Barth Eide aangekondigd.

De Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten zijn overeengekomen om de gesprekken onder leiding van de VN ‘binnen verschillende weken, en niet verschillende maanden’ te hervatten, zei Eide aan de pers.

Er werd nog geen datum afgesproken, maar de VN-gezant roept op de onderhandelingen weer op te starten na de verkiezing van de Turks-Cypriotische leider, die op 19 april van start gaat.

Eide voegt nog toe dat 2015 een beslissend jaar zal worden en dat hij in de eerste plaats een strategisch compromis wil bereiken.

Cyprus is sinds 1974, toen het noorden door Turkije werd ingenomen, in twee gesplitst. Dat gebeurde in een reactie op een staatsgreep om Cyprus aan Griekenland te verbinden. De laatste maanden zorgt gaswinning voor de kust van het eiland voor zware spanningen.

De Grieks-Cyprioten trokken zich in oktober 2014 terug uit de onderhandelingen, als protest tegen de maritieme prospecties door Turkije in Griekse wateren.

Door
AANGERADEN