Presidentskandidaat: ‘Homo’s zijn belediging voor mensdom’

Rand Paul wil beter doen dan zijn vader, die drie keer tevergeefs een gooi deed naar het Witte Huis. Foto: ap

Rand Paul (52) wil doen wat zijn vader nooit gelukt is: de Republikeinse nominatie voor het presidentschap in de wacht slepen en daarna het Witte Huis heroveren voor zijn partij. Een nieuwe leider met nieuwe ideeën, noemt hij zichzelf. Maar veel van die ideeën zijn aartsconservatief.

Ze was netjes georkestreerd, de bekendmaking van de kandidatuur van Rand Paul. Met als opwarmertje een videoboodschap waarin bekende politieke commentatoren hem als ‘misschien wel de ideale kandidaat voor 2016’ aankondigen. Een nieuwe leider met nieuwe ideeën; de enige die de bureaucratische Washingtonmachine kan verslaan.

Zijn eerste ambitie is alleszins beter doen dan zijn vader Ron Paul, die driemaal aanklopte aan het Witte Huis. Eerst in 1988 met zijn eigen ­libertaire partij, waarna hij zowel in 2008 als 2012 naast de nominatie voor de Republikeinen greep.

Drones

Rand Paul is van opleiding oogarts, richtte een eigen ziekenhuis op en werd – als lid van de conservatieve Tea Party-beweging – in 2011 senator van Kentucky, maar buiten zijn eigen staat is hij vooral bekend van een spectaculaire ommezwaai die hij in 2013 maakte in het debat over het inzetten van drones tegen misdadigers.

‘No way’, zei Rand Paul toen en hij stak in de senaat een ongeziene tirade van dertien uur af om duidelijk te maken dat geen enkele Amerikaan op Amerikaanse bodem vermoord mag worden zonder dat hij eerst veroordeeld is door een gerechtshof.

Hij kreeg daar een staande ovatie voor op de republikeinse banken, maar een paar maanden later klonk dat al heel anders. ‘Als iemand uit een drankwinkel komt met een wapen en de kassa, dan kan het mij niet schelen of hij door een drone of een politieagent neergeschoten wordt’, zei Paul in een televisieshow.

Dr. No

Is Rand Paul een nieuwe leider met nieuwe ideeën? Alleszins niet als het over ethische kwesties gaat, want op dat vlak is hij aartsconservatief. Abortus kan enkel als het leven van de vrouw in gevaar is, vindt hij. En aan het homohuwelijk wil hij nog minder woorden vuil maken. ‘Ronduit beledigend voor het mensdom’, vindt hij.

Net zoals zijn vader, die door zijn vele nee-stemmen de bijnaam Dr. No kreeg, is Rand Paul heftig gekant tegen nieuwe wetten die de invloed van de federale overheid vergroten. ‘Ik ben kandidaat-president om ons land terug te leiden naar de beginselen van een grote vrijheid en een beperkte overheid’, verduidelijkte hij gisteren op zijn website.

Paul wil van de Republikeinse Partij weer de Grand Old Party maken door een jonger en gevarieerder publiek aan te trekken, maar de meeste overredingskracht had hij de jongste weken nodig om zijn echtgenote Kelly Ashby over de streep te trekken. Want die ziet het helemaal niet zitten dat hun hele privéleven nu door een vergrootglas bekeken zal worden. ‘Een presidentscampagne is een karaktermoord. Ik huiver bij de gedachte aan de tientallen miljoenen dollars die onze tegenstanders zullen besteden om munitie tegen ons en onze familie te vinden.’

Door Willy De Buck
AANGERADEN
Meest recent