De Croo: ‘Gepaste actie tegen seksueel geweld in conflictsituaties’

© Guy Puttemans

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om gepaste actie te ondernemen tegen seksueel geweld in conflictsituaties.

svg

Daarvoor heeft hij gepleit tijdens een open debat bij de Veiligheidsraad over dat thema. In een onlangs gepubliceerd rapport uitte VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn bezorgdheid over seksueel geweld door gewapende groepen, die het gebruiken als een middel om terreur te verspreiden.

Tijdens zijn toespraak zei De Croo geschokt te zijn door de getuigenis van een meisje, dat door terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) was gevangengehouden in het noorden van Syrië. Zij legde uit hoe ze meermaals per dag werd misbruikt en dat verschillende andere meisjes zich van hun leven beroofden door hun hopeloze situatie.

‘Deze vrouwen zijn wanhopig’

‘Daarom, zoals terecht gesuggereerd in de aanbevelingen van het meest recente rapport van de secretaris-generaal, moeten maatregelen om seksueel geweld te voorkomen en aan te pakken, afgestemd worden op inspanningen tegen gewelddadig extremisme’, aldus de vicepremier.

Hij verwees ook naar zijn bezoek aan Goma in de Democratische Republiek Congo, waar hij slachtoffers van seksueel geweld ontmoet heeft. De vrouwen getuigden hoe ze door soldaten, rebellen en zelfs kampbewakers werden verkracht toen ze het kamp verlieten op zoek naar voorraden. ‘Deze vrouwen zijn wanhopig. Ze vroegen ons om veiligheid en onderdak’, aldus De Croo. ‘We moeten antwoorden.’

VN-rapport: seksuele slavernij en gedwongen huwelijken

In het rapport stelde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat in 2014 extremistische groepen zoals Islamitische Staat (IS) en Boko Haram verkrachting, seksuele slavernij en gedwongen huwelijken aanwenden als terreurtactiek. Hij uitte zijn bezorgdheid over seksueel geweld door gewapende groepen, waaronder ook groepen die extremistische ideologieën promoten in Irak, Syrië, Somalië, Nigeria, Mali, Libië en Jemen. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en meisjes, maar ook jongens en mannen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten