Professor neemt ontslag na omstreden uitspraken na dood Stevaert

© VUM

© fb

1 / 2

Professor Willem Elias neemt ontslag als decaan van de Faculteit Psychologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De aanleiding is een omstreden uitspraak na het overlijden van politicus Steve Stevaert. Vooral de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, zouden meespelen in zijn beslissing

De VUB meldt dat professor Elias vindt dat hij door de commotie rondom zijn persoon niet meer de onbesprokenheid heeft om zijn functie te vervullen. 'Elias betreurt zijn uitlatingen op Facebook en hij verontschuldigt zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld, alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder. Het laatste wat hij wou doen is verkrachting banaliseren. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden.'

Brief aan studenten

De ex-decaan stuurt naar aanleiding van zijn ontslag een brief naar de studenten psychologie. Daarin legt hij uit wat zijn functie als decaan juist inhield, en komt hij terug op de manier waarop hij door de sociale media en pers is aangepakt. 'De wijze waarop ik op social media verguisd ben, is een mooi studieobject. Voor psychologen om te bestuderen hoe iemand zich voelt na met alle zonden van de wereld beladen te zijn, maar vooral voor communicatiewetenschappers. Het wordt zeker een schoolvoorbeeld hoe het gebruik van sociale media verkeerd kan uitdraaien', schrijft hij.

Elias benadrukt in zijn brief ook dat hij het zeer jammer vindt dat door zijn uitlatingen de naam van de faculteit en de VUB werden bezoedeld. 'De mensen die hier les geven, de wetenschappers die hier onderzoek doen, de studenten die colleges volgen; stuk voor stuk zijn ze goud waard en voor meer dan honderd procent aan hun taak toegewijd. Zij zijn jullie vertrouwen waard.' De professor schrijft tot slot dat hij voorlopig niet meer met de pers spreekt en 'even uit de wind blijft staan'.

Overlijden Stevaert

De affaire was begonnen nadat professor Willem Elias in een emotionele bui na de dood van zijn vriend Steve Stevaert een controversiële post op Facebook plaatste. In dat Facebookbericht had hij de schuld van de dood van SP.A-politicus in de schoenen geschoven van de vrouw die de klacht voor verkrachting had ingediend.

Daarop ontstond een storm van kritiek, zeker toen bleek dat de decaan in het verleden nog ongepaste uitspraken had gedaan. De Vrije Universiteit Brussel had zich eerder al gedistantieerd van de uitlatingen en de decaan berispt. Die had zelf ook al zijn verontschuldigingen aangeboden.

De functie van decaan wordt met onmiddellijke ingang opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten