Amper 1 GAS-boete geïnd voor agressief bedelen in Gent

Bron © BELGA

Foto: Frederiek Vande Velde

Van de 63 vaststellingen voor agressief bedelen vorig jaar in Gent is welgeteld 1 boete geïnd. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Vorig jaar waren er in Gent 63 vaststellingen voor agressief bedelen, tegenover 60 (2013), 94 (2012) en 23 (2011). Van die 63 vaststellingen werden er 59 geseponeerd, bij gebrek aan adres. Van de 4 uitgeschreven GAS-boetes werd er 1 geïnd, voor 3 andere boetes kon een deurwaarder de overtreder niet meer vinden.

In Gent is agressief bedelen, onder meer door het opdringerig aanklampen van voorbijgangers, volgens het GAS-reglement strafbaar. Er mag ook niet gebedeld worden met dieren en het bedelen mag de doorgang niet bemoeilijken. Verder mag niet gebedeld worden op kruispunten of deur aan deur. Overtreders riskeren een boete van maximaal 120 euro, voor minderjarigen kan maximaal 60 euro aangerekend worden.

In Aalst debatteert een gemeenteraadscommissie maandagavond over de invoeren van een gelijkaardige GAS-reglementering voor bedelaars. Ook in Antwerpen kan het sinds kort niet meer. Afgelopen weekend stelde onder meer de Liga voor de Mensenrechten zich vragen over de afdwingbaarheid van GAS-boetes voor bedelaars.

Door
AANGERADEN