Moederbedrijf Omega Pharma ongewenst door Teva

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Omega Pharma komt niet in handen van de Israëlische gigant Teva. Teva heeft wel meer dan 40 miljard dollar over voor Mylan, op voorwaarde dat Mylan afblijft van het moederbedrijf van Omega Pharma.

Door de consolidatiegolf in de farmasector is het stilaan moeilijk volgen wie nu precies wie wil overnemen. In het kort komt het hier op neer:

  • Marc Coucke verkocht Omega Pharma eind vorig jaar al aan het Amerikaanse Perrigo
  • Perrigo is zelf sinds kort een overnamedoelwit van het Amerikaans Mylan. Er is nog geen akkoord.
  • Mylan is nu ook officieel een doelwit voor een overname door het Israëlische Teva. Maar Teva wil wel dat Mylan afziet van de overname van Perrigo.

De geruchten over een bod van Teva op Mylan doen al enkele dagen de ronde. Nu maakt het bedrijf bekend dat Teva 82 dollar per aandeel biedt op zijn Amerikaanse sectorgenoot Mylan. Het bod van Teva, 40,1 miljard dollar in totaal, is het hoogste in de sector dit jaar.

Het bod van 82 dollar ligt 38 procent boven de koers van 7 april, voordat bekend raakte dat Mylan Perrigo wilde overnemen voor 28,9 miljard dollar. Het bod van ruim 40 miljard is deels in cash en deels in eigen aandelen.

Opvallend: het bod van Teva geldt alleen indien 'Mylan de voorgestelde overname van Perrigo, of enige alternatieve transactie, niét afrondt', zo staat in een persbericht van Teva.

Teva en Mylan zijn beide beursgenoteerde farmabedrijven gespecialiseerd in generische geneesmiddelen. Dat zijn medicijnen die niet meer door een patent beschermd zijn en die voor de patiënt een pak goedkoper zijn dan het originele merkproduct.

Toen de eerste keer uitlekte dat de Israëli’s geïnteresseerd waren, liet Mylan nog verstaan dat het niet geïnteresseerd is in een verkoop en dat een combinatie van de twee bedrijven geen groen licht zou krijgen van de concurrentieautoriteiten. Het is niet bekend hoe het bod nu wordt onthaald.

Door
AANGERADEN
Meest recent