Mylan verwerpt overnamebod van 40 miljard dollar

Bron © Bloomberg

Foto: BELGAIMAGE

De raad van bestuur van de Amerikaanse farmagigant Mylan weigert het overnamebod dat de Israëlische sectorgenoot Teva op het bedrijf heeft uitgebracht. Dat kan ook gevolgen hebben voor Omega Pharma.

In de farmasector is al enkele jaren een overnamegolf bezig, maar de voorbije maanden gaat het heel hard. Eind vorig jaar werd Omega Pharma van Marc Coucke verkocht aan Perrigo. Perrigo kreeg een overnamebod van Mylan, maar verwierp dat al wegens te laag. En daarna bracht Teva een bod uit op Mylan, maar nu verwerpt de raad van bestuur zoals verwacht ook formeel dat bod. Momenteel staat dus geen enkele van de overnameprooien te springen om met een grotere partij in zee te gaan.

Afleidingsmanoeuvre

De directie van Mylan vindt het bod van 40 miljard dollar door Teva onvoldoende, klinkt het. De aandeelhouders zouden hun ‘stevige’ aandeel Mylan moeten inruilen voor het ‘onbetrouwbare’ Teva. Bovendien zou Teva ook een te verschillende bedrijscultuur hebben, wat volgens Mylan in het overnameplan genegeerd wordt. De directie ziet dan ook geen reden om niet langer als apart bedrijf door te gaan, klinkt het in een toelichting. ‘We geloven dat dit enkel een poging van Teva is om Mylan af te leiden van de eigen strategie’, sneert de raad van bestuurt nog.

Nieuwe strijd?

Doordat Mylan het bod verwerpt, kan een overnamestrijd op Perrigo opnieuw losbarsten. Als Mylan en Teva zouden samengaan, dan zou er namelijk geen sprake meer zijn van een bod op Perrigo. Maar nu Mylan alleen door gaat, kan het mogelijk opnieuw proberen om Perrigo, en dus ook Omega Pharma, toch binnen te halen. Daarvoor zal Mylan wel het bestaande bod moeten aanpassen, want de directie van Perrigo bestempelde het bod als te laag.

Door
AANGERADEN
Meest recent