Telecomwaakhond onderzoekt ‘onbeperkte’ formules van operatoren

Bron © BELGA

Minister van Telecom Alexander De Croo Foto: BELGA

Telecomregulator BIPT is bezig met een controle van de ‘onbeperkte’ aanbiedingen van de telecomaanbieders. Want onbeperkt blijkt niet altijd écht onbeperkt te zijn. Peter Dedecker (N-VA) stelde er een parlementaire vraag over aan minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld), en Datanews.be bericht woensdag over het antwoord.

Operatoren adverteren met ‘onbeperkt’ of ‘vrij’ downloaden. Dat houdt in dat de gebruiker zoveel mag downloaden als hij wil, maar in de kleine lettertjes staan wel enkele beperkingen. Zo wordt excessief verbruik vaak bestraft met een tragere verbinding. Ook bij onbeperkt sms’en is er soms toch een begrenzing.

Duidelijkheid

Dedecker zegt geen problemen te hebben met prijsdifferentiatie, maar ‘het is wel belangrijk dat de informatie duidelijk is en dat termen als ‘onbeperkt’ enkel gebruikt worden als het daadwerkelijk ook om onbeperkt gaat. Zeker in tijden van Netflix en andere streamingdiensten stijgt het dataverbruik en moet men van tevoren duidelijk weten waar men aan toe is’.

Minister De Croo antwoordde dat de operatoren volgens de telecomwet “transparant en duidelijk” moeten zijn over hun diensten en tarieven. ‘Omdat het begrip ‘onbeperkt’ duidelijk zonder beperkingen betekent, kan een aanbod waarbij een bepaalde dienst als onbeperkt wordt aangeboden terwijl deze dat in werkelijkheid niet is, beschouwd worden als niet transparant ten aanzien van de consument.’ Het BIPT onderzoekt de zaak.

Door
AANGERADEN