Grootste groep ex-Fordwerknemers vanaf vrijdag officieel werkloos

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De grootste groep van ex-werknemers bij Ford Genk en de toeleveranciers wordt vrijdag officieel werkloos. Het gaat om de categorie van mensen met 10 tot 20 jaar dienst die jonger zijn dan 45 jaar. Hun begeleiding in het kader van de Tewerkstellingscel loopt definitief af, waardoor ze bij de VDAB voortaan als werkzoekende geregistreerd staan.

Na een intensieve begeleiding van 30 uren door de gespecialiseerde medewerkers van de Tewerkstellingscel, loopt het traject voor 2.500 tot 3.000 ex-werknemers van Ford Genk en de toelevering donderdag ten einde. Ze hebben diverse sessies gevolgd rond heroriëntering en de zoektocht naar een nieuwe job.

60 procent geen nieuw werk

Net zoals voor de jongste werknemers, wordt geschat dat minstens 60 procent van deze groep nog geen nieuw werk heeft gevonden sinds de sluiting van de fabrieken. Van de meer dan 6.000 werknemers die in de Genkse auto-assemblage actief waren, zijn er nu nog twee groepen die niet officieel werkloos zijn: de 45-plussers krijgen nog extra begeleiding tot de zomer, en een beperkt aantal van enkele honderden werknemers die hun opdracht tot maximaal eind dit jaar verlengd zagen om de fabriek te helpen ontmantelen en de overdracht naar andere vestigingen te doen.

Door
AANGERADEN