Gebruik dienstencheques opnieuw de hoogte in

© Daniel Rys

Na twee kwartalen van daling is het aantal gebruikte dienstencheques in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen, zo blijkt donderdag uit een publicatie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieining (RVA).

rdc

Er werden in de eerste drie maanden van het jaar bijna 32,8 miljoen dienstencheques gebruikt, 7,1 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, meldt de RVA.

Het aantal aangekochte cheques nam nog sterker toe (+35 procent), maar hier gaat het om een vertekend beeld. Begin 2014 was er immers een serieuze dip. Veel mensen hadden de maanden voordien nog cheques aangekocht, omdat op 1 januari 2014 de prijs ervan verhoogde.

Ook het aantal actieve gebruikers van dienstencheques nam de voorbije maanden weer toe, tot 989.998 eind maart (2,6 procent meer dan op hetzelfde moment in 2014).

Het aantal erkende ondernemingen daalde echter verder. Eind maart waren er nog 2.087 (-11,6 procent). ’Deze evolutie is te wijten aan de doorgedreven professionaliseringsmaatregelen van de sector (nieuwe erkenningsvoorwaarden waarvan meer bepaald de waarborg van 25.000 euro die aan nieuwe ondernemingen wordt gevraagd, red.) en het effect van de versterkte controles’, aldus de RVA.

LEES OOK

Nu in het nieuws