Toyota en Nissan roepen in België 33.000 auto's terug

Bron © BELGA

Foto: Belga

Toyota roept in België en Luxemburg preventief 26.686 wagens terug die uitgerust zijn met airbags van fabrikant Takata. Bij Nissan slaat de uitbreiding van de terugroepactie op 6.775 wagens. Dat is woensdag vernomen van de Belgische verdelers van deze Japanse automerken.

De terugroepactie naar de garage gebeurt omdat het risico bestaat op een mogelijk onjuiste activering van de airbag. Bij Toyota gaat het voor de passagiersairbag in ons land om 13.201 wagens van de modellen Picnic, Avensis Verso, Corolla en Yaris, gebouwd tussen maart 2003 en maart 2007. Voor de bestuurdersairbag handelt het om 13.485 auto's van de modellen Hilux, RAV4 en Yaris, gebouwd tussen juli 2003 en december 2005.

Na eerder 4.092 wagens, breidt Nissan de terugroepactie uit naar 6.775 wagens die zijn geproduceerd tussen januari 2004 en november 2006. Het betreft de modellen Almera, Terrano, Almera Tino, Pickup, X Trail en Patrol. De eigenaars worden kortelings persoonlijk gecontacteerd.

Wereldwijd roepen Toyota en Nissan miljoenen auto's terug naar de garage wegens problemen met de airbags. Bij Toyota gaat het om circa 5 miljoen extra wagens van verschillende modellen. Daarvan rijden er een kleine 1,4 miljoen in Japan. De recall van Nissan betreft bijna 1,6 miljoen auto's. Dat maakten de autofabrikanten woensdag bekend.

De maker van de airbags, Takata, ligt al langer onder vuur. De airbags van dat Japanse bedrijf worden in verband gebracht met tientallen ongevallen, waarvan een aantal met dodelijke afloop. Sinds 2008 riepen autofabrikanten al zo'n 17 miljoen auto's terug vanwege de problemen. De oproepen van woensdag moeten daarbij worden opgeteld.
 

 

Door