Franse spoorwegen krijgen exclusieve controle over Eurostar

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft van de Europese Commissie groen licht gekregen om de exclusieve controle te verwerven over Eurostar.

De goedkeuring gebeurde onder de voorwaarde dat het voor nieuwe spoorbedrijven gemakkelijker wordt om treinen te laten sporen op de lijnen Londen-Brussel en Londen-Parijs. Eurostar is daar op dit moment de enige operator.

De goedkeuring volgt op de verkoop van het belang van de Britse overheid in Eurostar aan een privépartner, waarna de SNCF een nieuw aandeelhouderspact onderhandelde om die exclusieve controle te verwerven.

De Commissie was oorspronkelijk bezorgd dat nieuwkomers moeilijker toegang zouden krijgen tot stations in Frankrijk en België en tot spoorwerkplaatsen in Frankrijk, België en Groot-Brittannië. Volgens de Commissie komen de toezeggingen die SNCF, de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en Eurostar nu gedaan hebben, tegemoet aan die bezorgdheden.

Het moederbedrijf Eurostar International Limited werd in 2010 opgericht en gecontroleerd door de SNCF (55 procent) en de Britse regering (40 procent), met een minderheidsbelang voor de NMBS (5 procent).

Op 4 maart kondigden de Britten de verkoop aan van hun belang aan het Canadese pensioenfonds Caisse de Dépôt et Placement du Québec (CDPC, ook aandeelhouder in Fluxys) en het Britse investeringsfonds Hermes Infrastructure.

Daarop onderhandelde SNCF dus het nieuwe aandeelhouderspact, waarbij het nu de exclusieve controle krijgt over de spoorwegmaatschappij.

Door
AANGERADEN
Meest recent