Gemeenten kanten zich tegen beursgang EDF Luminus

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De stroomleverancier EDF Luminus maakt zich klaar voor een introductie op de beurs van Brussel, maar dat is niet naar de zin van de Belgische gemeenten die via allerlei holdings een minderheidsbelang van 36,5 procent in het bedrijf controleren. Dat staat vrijdag in De Tijd en De Standaard.

De gemeenten hadden eerder al aangegeven dat ze hun belang in het bedrijf wilden afbouwen. Ze verkozen een verkoop aan EDF, maar die houdt al maandenlang de boot af. Door nu voor een beursgang te kiezen, zoals de raad van bestuur woensdag besliste, zouden de gemeenten minder geld ontvangen voor hun participatie.

Volgens De Tijd verliep de raad van bestuur van EDF Luminus bijzonder conflictueus. ‘We voelen ons bekocht’, zegt Ludo Kelchtermans, de CEO van NUHMA dat hoofdaandeelhouder is van Publilum, een gemeentelijke holding die 5,3 procent van EDF Luminus bezit, in de krant. ‘Een beursgang is tegen de geest van de gemaakte overeenkomst toen EDF in 2009 de hoofdaandeelhouder werd. De beurspiste was toen een theoretische passage om te vermijden dat een uitstap van een aandeelhouder als schuld op de balans zou komen. Maar een gegeven woord van de Fransen is blijkbaar weinig waard.’

Publilum onderzoekt nu of het naar de rechtbank zou stappen.

AANGERADEN