Waarom mannen nog altijd nuttig zijn

Bron © Reuters

Foto: *

Mannen leveren maar een kleine bijdrage aan de voortplanting, namelijk zaad. Waarom zou een soort dan zoveel inspanning verspillen aan het voortbrengen van zonen? Britse wetenschappers denken dat ze het antwoord gevonden hebben.

Wetenschappers breken zich al langer het hoofd over waarom evolutionaire selectie, gekend voor haar drang naar efficiëntie, het mannelijk geslacht laat bestaan. Seksloze reproductie is immers veel efficiënter in het voortbrengen van een groot aantal nakomelingen.

Hoe valt Darwins selectieprincipe dan te rijmen met een verkwistend maar toch wijdverspreid voortplantingssysteem? Britse wetenschappers hebben in het vakblad Nature een uitleg gepubliceerd. Uit een studie van populaties meelkevers besluiten ze dat mannen wel degelijk nut hebben bij de voortplanting.

Seksuele selectie

Het enige verschil tussen de populaties meelkevers was de intensiteit van de seksuele selectie bij de voortplanting. Die varieerde van een heel intense competitie - waarbij 90 mannetjes moesten strijden om de gunst van tien vrouwtjes - tot geen seksuele competitie met monogame keverkoppeltjes. De vrouwtjes hadden met andere woorden geen keuze.

Na zo’n 50 generaties bleken de groepen met een strenge seksuele selectie gezonder en minder vatbaar voor uitsterven als gevolg van incest, zo stelt de studie.

‘Belangrijk voordeel’

Volgens de wetenschappers beschermt seksuele selectie, waarbij competitie een belangrijke rol speelt, een soort dus tegen uitsterven. Dat maakt ze bijvoorbeeld beter beschermd tegen ziektes. Niet-competitieve voortplanting verzwakt daarentegen de genen. De afwezigheid van seksuele competitie maakt soorten zo kwetsbaarder voor uitsterven.

‘Competitie tussen mannetjes voor de voortplanting biedt een belangrijk voordeel omdat het de genetische gezondheid van een populatie verbetert’, zegt professor Matt Gage, die het onderzoek aan de Britse University of East Anglia leidde. ‘Seksuele selectie werkt als een filter die schadelijke genetische mutaties verwijdert, waardoor populaties kunnen bloeien en uitsterving voorkomen.’

Door
Meest recent