Cypriotische leiders zoeken toenadering

Bron © BELGA

Als symbool van hun voornemen om een oplossing te vinden voor de meer dan veertig jaar durende splitsing van Cyprus hebben de politieke leiders van de Turkse en Griekse bevolkingsgroepen, Mustafa Akinci en Nikos Anastasiades, zaterdag samen door de straten van Nicosia gewandeld.

Ze dronken koffie en de lokale borrel Zivania, en praatten met Turks- en Grieks-Cypriotische burgers in het Turkse en ook het Griekse deel van de hoofdstad van het eiland. Onder het applaus van honderden Cyprioten uit beide bevolkingsgroepen verklaarden ze zich bereid de Cypriotische kwestie op te lossen.

‘We zijn vastberaden (...) en hebben de gezamenlijke visie om de jongere generaties een betere toekomst te bieden’, zei Akinci. Griekse en Turkse Cyprioten kunnen het erg goed met elkaar vinden als ze samen eten en drinken. Maar aan de onderhandelingstafel gaat het echter verre van goed. ‘We moeten het tegendeel bewijzen’, voegde Akinci eraan toe.

Anastasiades verklaarde: ‘We zullen onvermoeibaar werken om zo snel mogelijk een oplossing te vinden’. De beide gemeenschappen zijn praktisch door de geschiedenis ‘veroordeeld’ om een oplossing te vinden, grapte Anastasiades.

Nieuwe ontmoeting op de agenda

Beiden zullen elkaar snel weer ontmoeten in hun gezamenlijke geboortestad Limassol, aldus de staatstelevisie (RIK). De liberale Turks-Cypriotische politicus Akinci werd op 26 april tot president van de enkel door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus verkozen. Hij volgde de als hardliner geldende Dervis Eroglu op. De eigenlijke gesprekken zullen op 28 mei beginnen.

Cyprus is sinds 1974 na een Griekse staatsgreep en een Turkse militaire interventie opgesplitst. De republiek Cyprus is sinds 2004 lid van de EU. Het EU-recht geldt echter enkel in het overwegend Grieks-Cypriotische zuiden en niet in het Turkse bezette noorden. Als mogelijke oplossing wordt een federatie van twee deelstaten met politiek gelijke rechten nagestreefd.

Door
AANGERADEN