‘Dit is de eerste generatie die armoede kan oplossen en de laatste om opwarming af te wenden’

© BELGA

'We zijn de eerste generatie die in staat is om wereldwijd een einde te maken aan het armoedeprobleem, maar tevens de laatste die maatregelen kan nemen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering af te wenden.' Dat heeft Ban Ki-moon donderdagvoormiddag in Leuven gezegd tijdens een academische zitting. De VN-secretaris-generaal kreeg een eredoctoraat van de KU Leuven.

Over de klimaatproblematiek stelde Ban Ki-moon 'dat de opwarming zich veel sneller doorzet dan we denken'. 'De consequenties vormen een bedreiging voor de menselijke behoeften aan gezondheid, voedsel, water... Vele landen merken echter al de resultaten van de klimaatinspanningen die ze deden. De conferentie in Parijs moet een degelijk klimaatakkoord opleveren en ons op weg helpen om de transitie te maken naar een koolstofarme economie die welvaart produceert en tegelijk de planeet beschermt', aldus Ban Ki Moon.

Volgens Ban Ki-moon wordt 2015 een cruciaal jaar voor de toekomst van onze planeet. Naast Parijs zijn er de komende maanden immers nog internationale bijeenkomsten over duurzame ontwikkeling gepland in New York en Addis Abeba. 'In New York willen we verder bouwen op de inspanningen die in het verleden honderden miljoenen mensen uit de armoede gehaald hebben en effectieve instellingen tot stand te brengen, stabiele samenlevingen en een waardig leven voor allen. We beschikken momenteel over de technologieën en de bronnen om een dergelijke duurzame ontwikkeling voor allen mogelijk te maken.'

Ban Ki-moon wees er op dat er door de oorlogsconflicten in Syrië en Jemen momenteel meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn voor geweld. 'Dit is het grootste aantal sinds WOII', aldus de VN-secretaris. In Leuven riep hij ook onderwijzers wereldwijd op om jongeren principes, zoals wederzijds respect, bij te brengen.

Ban Ki-moon had voorts nog lovende woorden over voor het engagement van ons land in de werking van de VN. Hij wees hierbij op de belangrijke rol die de Belgische politicus Paul-Henri Spaak 70 jaar geleden speelde bij de oprichting van de VN. 'Ook vandaag speelt België een zeer actieve rol in de VN.'

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten