Twee meest gezochte nazi’s kunnen niet meer veroordeeld worden

Bron © AP

Vladimir Katriuk (93), tweede op de lijst van ‘meest gezochte nazi’s’ Foto: AP

De twee meest gezochte nazi’s op de lijst van het Simon Wiesenthal Centrum kunnen niet meer voor de rechtbank gedaagd worden. Gerhard Sommer, de meest gezochte nazi, lijdt volgens de Duitse aanklagers aan een ernstige vorm van dementie. De nummer twee, Vladimir Katriuk, is in Canada op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het persbureau AP gemeld op gezag van zijn advocaat.

De meest gezochte nazi op de lijst van het Simon Wiesenthal Centrum, Gerhard Sommer, zal zich niet voor de rechtbank moeten verantwoorden. De 93-jarige man heeft volgens de Duitse aanklagers een ernstige vorm van dementie.

De voormalige SS-commandant was betrokken bij de slachtpartij in het Italiaanse dorpje Sant’Anna di Stazzema. Op 12 augustus 1944 omsingelden de nazi’s het dorp en werden er 560 burgers, onder wie meer dan 100 kinderen, afgeslacht. Als SS-commandant zou Sommer vooraf weet hebben gehad van de slachtpartij.

Bloedbad van Chatyn

De nummer twee op de lijst, Vladimir Katriuk, is in Canada overleden op 93-jarige leeftijd. Hij werd eerder deze maand nog aangeklaagd door Rusland voor zijn rol in de genocide in Wit-Rusland. Katriuk diende tussen 1942 en 1944 in het Oekraïense bataljon dat joden en andere burgers in het land vermoordde.

Hij werd beschuldigd van het organiseren van het ‘Bloedbad van Chatyn’ waarbij 149 dorpelingen in een schuur verbrand werden. Wit-Rusland verloor in totaal een kwart van zijn bevolking, onder wie bijna de gehele Joodse populatie van 800.000. Katriuk heeft altijd de beschuldigingen tegen hem ontkend.

Het laatste naziproces?

Momenteel loopt in Duitsland nog het proces tegen Oskar Gröning, die de ‘boekhouder van Auschwitz’ wordt genoemd. Hij was verantwoordelijk voor het verzamelen van al de bezittingen van de joden vooraleer ze naar de gaskamers werden gestuurd. Hij riskeert drie tot vijftien jaar cel en verscheen eerder in het proces voor 67 Holocaustoverlevenden en nabestaanden van slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld.

Het proces-Gröning is hoogstwaarschijnlijk het laatste proces tegen een voormalige nazi. Er lopen nog een tiental vooronderzoeken tegen andere verdachten, maar de kans dat die voor de rechter komen, is klein, gezien de leeftijd van de verdachten.

Lijst met meest gezochte nazi’s

Sommer en Katriuk prijken bovenaan de lijst die het Simon Wiesenthal Centrum elk jaar uitbrengt. Op 1 april 2015 publiceerde de organisatie onderstaande lijst met de ‘tien meest gezochte nazi’s’:

1. Gerhard Sommer – 93 – Duitsland

2. Vladimir Katriuk – 93 – Canada

3. Alfred Stark – Duitsland

4. Johann Robert Riss – Duitsland

5. X – Denemarken

6. Y – Duitsland

7. Z – Noorwegen

8. Oskar Gröning – 93 – Duitsland

9. Algimantas Dailide – 94 – Duitsland

10. Helmut Oberlander – 91 – Canada

Door
TOP 10 MEEST GELEZEN