N-VA: ‘Middenklasse ontzien en lasten verlagen’

Bron © BELGA

De N-VA is bereid nu het debat over de taxshift met open vizier aan te gaan, maar de middenklasse mag niet de dupe worden en een taxshift is enkel mogelijk ‘als we de belastingen verschuiven en verlagen’. Verder besparen op uitgaven van de overheid en sociale zekerheid was de boodschap, van partijvoorzitter Bart De Wever zaterdagmiddag op de N-VA-familiedag in De Schorre in Boom.

‘De motor slaat opnieuw aan. De auto is vertrokken. Maar we hebben de eindbestemming nog lang niet bereikt. De koers is veranderd, maar we moeten nog een heel eind doorrijden. En er zullen nog veel verkeersdrempels opduiken onderweg. De kracht van stilstand en staking zal ons blijven tegenwerken’, vatte De Wever het afgelopen jaar en de rest van de legislatuur samen.

‘Meer geven dan nemen’

N-VA heeft twee uitgangspunten voor de taxshift. De middenklasse mag niet de dupe worden: ‘De werkende Vlaming, de kleine spaarder, de huiseigenaars en de huurders mogen niet opdraaien voor belastingen die zogezegd enkel en alleen bedoeld zijn voor de grootste vermogens. Dat gaan wij nooit toelaten.’ Daarnaast is een taxshift ‘alleen mogelijk als we de belastingen verschuiven én verlagen”. ‘We moeten meer geven dan we nemen.’ En dat betekent dus onvermijdelijk dat we nog verder moeten besparen op de uitgaven van de overheid, luidde het.

Voor De Wever is er nog altijd te veel inefficiëntie in de sociale zekerheid: ‘Er gaan te veel middelen naar de structuren in plaats van naar de mensen die ze echt nodig hebben. Wij willen een sociale zekerheid die sociaal en zeker is. Zodat mensen kunnen rekenen op hulp in moeilijke periodes, zodat ouderen gerust kunnen uitkijken naar hun oude dag en zodat niemand in schrijnende armoede moet leven.’

Door