Dit zijn de 10 meest bezochte pretparken in Europa

© ss

‘Oh nee, niet wéér Disneyland-Parijs!’ Je zult het de kinderen niet al te gauw horen zeggen. Maar voor het geval ze eens wat anders willen: deze pretparken zijn de grootste publiekstrekkers van Europa.

rdm

1. Disneyland (Parijs, Frankrijk)Dé pretparkklassieker trok in 2014 9.940.000 bezoekers, een daling van bijna vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Maar laat dat de Disneymagie zeker niet drukken: Disneyland blijft de grootste publiekstrekker.

2. Europa-Park (Rust, Duitsland)Met 850.000 vierkante meter is het Duitse Europa-Park een stuk groter dan Disneyland Parijs. Het is het grootste attractiepark van Duitsland en is opgebouwd rond het thema... Europa.

3. Tivoli Gardens (Kopenhagen, Denemarken)In de jaren vijftig bezocht door Walt Disney om inspiratie op te doen voor de bouw van zijn eigen themapark. Heeft een van de oudste achtbanen ter wereld en wordt ’s avonds feeëriek verlicht met 115.000 gloeilampen.

4. De Efteling (Kaatsheuvel, Nederland)Van Villa Volta over Holle Bolle Gijs tot de houten achtbaan Joris en de Draak: sprookjespretpark De Efteling kan nog steeds heel wat bezoekers betoveren.

5. Walt Disney Studios (Parijs, Frankrijk)Een tikje avontuurlijker dan buurpark Disneyland, maar nog steeds helemaal ondergedompeld in Disneysfeer. De Walt Disney Studios zijn het vijfde meest populaire pretpark van Europa.

Bron: Wikimedia Commons / Partners statue Paris door Timothé Grière

6. Port Aventura (Salou, Spanje)Een leuke halte tijdens je roadtrip door Spanje: het attractiepark Port Aventura in Salou heeft niet alleen 34.362 m² bloedstollende attracties, maar ook een waterpark. Perfect voor de warmere zomerdag, dus.

7. Liseberg (Gothenburg, Zweden)Het grootste attractiepark van Scandinavië heeft 42 attracties en werd op een heuvel gebouwd. Het hanteert een apart prijzensysteem: je betaalt een all-in prijs of per attractie.

8. Gardaland (Veneto, Italië)Een daguitstap tijdens je vakantie aan het Gardameer waard: Gardaland is het grootste attractiepark van Italië. Vlakbij ligt ook nog Canevaworld, met een Aqua Paradise Park en een middeleeuws themapark.

9. Alton Towers (Alton, Groot-Brittannië)Werd in 1810 opgericht als tuin en is nu het grootste pretpark van Engeland. Het park kwam onlangs echter om tragische redenen in de pers: begin juni vielen er vier zwaargewonden bij een ongeval op een achtbaan.

10. LEGOLAND Windsor (Windsor, Verenigd Koninkrijk)Na het eerste Legoland in Denemarken, opende de Lego Group in 1996 een tweede themapark nabij Windsor Castle. Uiteraard opnieuw helemaal in het thema van de iconische speelgoedblokjes.