Armand De Decker overweegt rechtszaak tegen beschuldigingen

© BELGA

Ex-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) is niet te spreken over de berichten als zou hij lobbywerk verricht hebben om, op vraag van de Kazakse miljardair met Belgische nationaliteit Patokh Chodiev, de zogenoemde afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. De Decker spreekt van 'leugenachtige en lasterlijke beschuldigingen' en overweegt gerechtelijke stappen.

Chodiev werd in ons land een tijdlang vervolgd voor fraude in de zaak-Tractebel, maar hij maakte uiteindelijk gebruik van de afkoopwet. Die in 2011 goedgekeurde wet maakt minnelijke schikkingen tussen het parket en verdachten in fiscale zaken mogelijk.

Sinds oktober 2012 duiken regelmatig mediaberichten op dat Chodiev druk zou hebben uitgeoefend om de wet door het parlement te krijgen. Die druk zou er gekomen zijn via Frankrijk. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan, zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed aangewend hebben. Als advocaat zou De Decker hierin lobbywerk hebben verricht.

Geld voor advies

Volgens een artikel in 'M', een magazine bij de Franse krant Le Monde, zou De Decker, volgens bronnen bij het Franse onderzoek, tussen maart en december van 2011 734.736 euro hebben ontvangen voor zijn advies, hoewel er daarvan nooit een ereloonnota is teruggevonden. Zijn naam staat ook nergens vermeld, in tegenstelling tot die van andere advocaten.

De Decker, nu Brussels parlmentslid en burgemeester van Ukkel, verklaart 'eens te meer dat hij op geen enkele wijze is tussengekomen in de goedkeuring van de wet'. Die wet werd voorbereid door het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor fiscale fraude Carl Devlies (CD&V) en is goedgekeurd op initiatief van de toenmalige meerderheid (CD&V, PS, MR, Open Vld, cdH).

De MR-politicus zegt dat hij enkel als advocaat is opgetreden in het dossier-Chodiev. Hij heeft erelonen ontvangen en daar zijn ereloonnota’s van, zegt hij. De Dedecker ontkent ook dat Frankrijk druk heeft uitgeoefend om de afkoopwet goedgekeurd te krijgen.

LEES OOK

Nu in het nieuws