G7 wil klimaatopwarming beperken tot 2 graden Celsius

© EPA

De leiders van de G7, de zeven meest geïndustrialiseerde landen ter wereld, hebben zich maandag op hun top in Beieren geëngageerd om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius. Dat hebben verschillende regeringsmedewerkers bekendgemaakt.

cjg, aro

Het akkoord - een ‘bindend engagement’ - is vooral de verdienste van de Duits-Franse as. Zowel Duits bondskanselier Angela Merkel als Frans president François Hollande ijvert al langer voor actie tegen het broeikaseffect. Merkel was voor zij bondskanselier werd bijvoorbeeld een tijdlang minister van Milieu. En beiden zijn bang dat de volgende klimaattop in december in Parijs even weinig zal opleveren als de mislukte klimaattop in Kopenhagen in 2009. Merkel zou zich zelfs hebben voorgenomen nog deze eeuw de uitstoot van broeikasgassen ‘tot nul’ te beperken.

Haast maken met TTIP en sancties tegen Rusland versterken

De slotdag van de G7 werd ook bijgewoond door leiders van Irak en de Afrikaanse landen Tunesië, Algerije, Senegal en Nigeria. Naast de situatie in Oost-Oekraïne en het klimaatprobleem stonden ook de strijd tegen terreur, de rol van de vrouw en economische ontwikkeling op de agenda.

In het kader van dat laatste werd afgesproken dat haast moet worden gemaakt met de laatste pijnpunten in het veelbesproken en controversiële TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), een vrijhandelsakkoord tussen de VS en Europa. Wat de situatie in Oost-Oekraïne betreft, werd dan weer beslist dat de G7 de sancties tegen Rusland zal versterken zodra de toestand in Oost-Oekraïne escaleert. En met de Afrikaanse leiders werd ook de vluchtelingencrisis in het Middellandse Zeegebied besproken, net als het ‘verbeteren’ van de strijd tegen epidemieën als ebola.

Volgende top in Japan

De volgende top van de G7 vindt in 2016 plaats in de Japanse kustplaats Shima. Het stadje van ongeveer 50.000 inwoners ligt in een vakantiegebied in het midden van Japan, en is bekend voor zijn Shinto-altaar. Welke thema’s dan centraal zullen staan, ligt nog volledig open. ‘De wereld kan tegen dan compleet veranderd zijn’, luidde het maandag bij de Japanse delegatie.

Lid van de G7 zijn de Verenigde Staten, Japan, Canada, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Normaal gezien is ook Rusland aanwezig als lid van de G8. Maar Moskou is er momenteel niet welkom, een gevolg van het conflict met Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten