Chileense president Michelle Bachelet krijgt eredoctoraat KU Leuven

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Rector Rik Torfs van de KU Leuven heeft woensdagmorgen een eredoctoraat uitgereikt aan de Chileense presidente Michelle Bachelet vanwege haar verdiensten als voorvechtster van mensenrechten en gendergelijkheid. Tijdens de lezing was er stil protest van vier Mapuche-indianen die op borden slogans toonden waarin ze autonomie eisten en de vrijlating van politieke gevangenen.

De KU Leuven lauwerde haar woensdag voor haar bijdrage aan een betere sociale zekerheid in Chili. Als minister van Volksgezondheid voerde ze een grondige hervorming van de gezondheidszorg door en in haar eerste periode als president een nieuwe pensioenregeling. Ook op vlak van onderwijs zette Bachelet heel wat stappen vooruit in de richting van meer participatie van minderbedeelden.

Bachelet wordt ook geprezen voor de manier waarop ze ondanks haar eigen pijnlijke ervaringen met het regime-Pinochet bijdroeg tot nationale verzoening. Tot slot is er veel waardering voor haar bijdrage in de rechten van de vrouwen, onder meer via de wet voor gelijke verloning. Haar eerste regering als president bestond overigens uit 10 mannen en 10 vrouwen.

De socialistische politica Bachelet, die van opleiding arts is, was van 2000 tot 2002 in Chili minister van Volksgezondheid en vervolgens tot 2004 minister van Defensie. In de periode 2006-2010 was ze als eerste vrouw president van Chili. In 2010 werd ze directrice van het nieuwe VN-orgaan UN Woman. In maart 2014 trad ze opnieuw af als Chileens president.

In het begin van de jaren ’70 werd haar vader gemarteld en gedood door het repressieve regime van Pinochet. Nadat ze, in 1975, eerst een tijdlang opgesloten zat samen met haar moeder, werd ze verbannen naar het buitenland en kreeg ze pas in 1979 toelating om terug te keren.

Door
TOP 10 MEEST GELEZEN